Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ali blåstes av populär krog i Gävle – nu vill han ha revansch

En dag ska Ali få respekt. Han ska visa att han kan klara sig själv. Vara med och bidra. Betala skatt.
– Jag ska visa alla. Ni ska få se. Jag ska göra rätt för mig. Jag vill ha respekt, säger han.

Andra gången Ali kom till Sverige kunde han inte söka asyl eftersom han deporterats från landet ett år tidigare. Han tvingades hålla sig gömd för myndigheterna och sov på ett kontor i Gävle.

Nu bor han i en kompis lägenhet utanför stan.

Sedan Ali fick avslag på sin asylansökan i Sverige för drygt tre år sedan har han varit ett spöke. En man utan rättigheter eller papper.

Ali separerades från sin fru och sina barn när han deporterades. Det var strax före jul som polisen hittade honom i norra Sverige och skjutsade honom till förvaret och senare till Arlanda. Familjen var inte med när polisen tog honom. De fortsatte att gömma sig.

Ali var ett så kallat Dublinfall och skickades tillbaka till det första europeiska landet han registrerades i som asylsökande.

Där levde Ali på gatan. Ibland fick han tak över huvudet av vänner. Ibland inte.

Ali var hela tiden fast besluten att ta sig tillbaka till sin familj och efter ett år lyckades han få papper så att han kunde resa till Sverige igen.

När han kom till Sverige andra gången hade han ingenting. I 22 dagar sov han på invandrarföreningens kontor i Gävle.

Ali behövde ett jobb. Ett vitt jobb. Det vita jobbet är nyckeln för illegala invandrare som inte kan få asyl i Sverige eftersom de inte har några skyddsskäl. Fattigdom, sjukdom eller social utsatthet är inte ett asylskäl.

Med ett anställningskontrakt öppnas dörrar. Har du ett kontrakt kan du få uppehållstillstånd för arbete. Men Ali fick inget vitt jobb. Knappt ett svart jobb.

– För mig var det svårt att hitta jobb. Jag hade bara varit här i en månad. Om du är en pizzabagare eller kock är det jättelätt att få ett svart jobb, säger han.

Ali frågade överallt. Till slut fick han ett arbete som skulle bli vitt på en populär krog i Gävle.

– När jag träffade ägaren sa jag att jag vill ha ett vitt jobb. Jag kan jobba gratis, du kan bara ge mig cigarettpengar. Han sa okej, kom i morgon.

Men orden om en vit tjänst visade sig vara lögner. Istället fick han jobba sju dagar i veckan för 37 kronor i timmen.

– Jag jobbade ute i köket som kock. De som jobbar svart jobbar alltid i bakgrunden. Aldrig i kassan eller med servering, säger Ali.

– Den som står i kassan och servitriserna är vita. Om Skatteverket kommer varnar de alla. Då gäller det att gömma sig på toaletten eller något.

Ali hade tydliga instruktioner från chefen.

– Ägaren sa att om det blir någon kontroll ska jag säga att det är min första dag här och att chefen vill att jag ska provjobba några dagar innan han anställer mig.

Ali började klockan 13 och slutade klockan 19 varje dag för 7 000 kronor i månaden.

Hela tiden med löftet från chefen att jobbet skulle bli vitt.

– Om du jobbar svart så får du lite pengar men du är alltid rädd. Rädd att förlora ditt jobb. Rädd för din chef. Rädd för Skatteverket. Men du måste jobba annars kan du inte överleva.

En dag gick Ali med restaurangägaren till Skatteverket . Efter besöket konstaterade chefen att han inte tänkte ge Ali en laglig anställning.

– Han sa att om jag ger dig ett vitt jobb måste jag betala 14 000 kronor. Det kan jag inte. Då slutade jag.

– Ägaren av företaget vinner alltid. Det fattiga folket förlorar, säger Ali.

Han sitter i soffan på sitt eget café.

Efter att Ali lämnade svartjobbet på krogen sålde han sitt hus som han hade kvar i hemlandet där han inte bott på 14 år och satsade allt på ett kort i Gävle.

Eftersom han inte kunde få ett vitt jobb köpte han sin egen verksamhet. Ali har fått ett tillfälligt personnummer och har ansökt om arbetstillstånd. Men svaret dröjer. Än har han inte hört något.

– Jag letade efter ett vitt jobb men det var omöjligt.

Ali tar en klunk av kaffet.

– Det där är min praktikant. Jag har sagt åt honom att inte en enda krona ska vara svart. Allt måste vara vitt, säger han.

De svenska myndigheterna ska inte få någon möjlighet att avslå hans ansökan om arbetstillstånd.

Trots att Ali skulle kunna söka uppehållstillstånd i Sverige på anhöriganknytning till sin familj som nyligen har beviljats asyl tänker han inte göra det.

Han vill inte söka som anhöriginvandrare. Han vill klara sig själv.

Ali vill ha revansch. I flera år har han bott på gator, kontor och i vänners soffor. Varit beroende av andra människors förbarmande. Som en andra klassens medborgare. Ett liv utan människovärde.

Alis blick blir sorgsen när han pratar.

– Jag är en människa. Precis som du.

– Jag har aldrig velat ha några bidrag eller ekonomisk hjälp i Sverige. Jag har bara velat ge min familj ett bra liv.

– Nu ska ni få se. Jag ska visa alla. Jag ska visa vem jag är. Jag ska få respekt.

Ali heter egentligen något annat.

Läs även de övriga delarna i Arbetarbladets granskning:

Anna Norling: Avkriminalisera de papperslösas arbete

Papperslösa tvingas jobba för småpengar: "Det är en slavmarknad"

Allt fler asylsökande väntas gå under jorden

Papperslösa Sahars lön i Gävlebutiken – 26 kronor i timmen

Krönika: Det dolda samhället – problemet som inte finns

Därför granskar vi det dolda samhället