Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice har koll på mattes blodsocker

Christine Larsson i Järbo har haft diabetes sedan hon var sex år gammal. Nu tränar hon sin amerikanska bulldog Alice till diabeteshund.

Alice har stenkoll på mattes blodsocker långt innan hon själv vet att hon har en insulinkänning.

Fyraåriga Alice älskar att gosa i soffan och att titta på bästa kompisen Frank, som är en skäggagam, i hans terrarium.

Men när Christine Larsson blodsocker sjunker har Alice en arbetsuppgift som hon tar på största allvar. Då gnäller och skäller hon för att få matte att förstå att hon snabbt behöver ett sockertillskott för att inte få en blackout.

Fungerar inte det så hämtar hon husse Oscar Danadanelle.

Nu håller Christine på att träna Alice så att hon även ska kunna larma omgivningen när de är ute.

– Alice har en röd väst på sig för att visa att hon är en servicehund under träning. Sedan när hon är certifierad kommer hon att ha en gul väst, berättar Christine.

När Arbetarbladet hälsar på viftar Alice med hela rumpan och buffar med huvudet för att bli klappad. Nioåriga schäfern Pina är lite mer avvaktande.

– Det farligaste med Alice är hennes svans som slår när hon blir glad, skrattar Christine, men tillägger att många har fördomar mot amerikanska bulldogar och andra så kallade kamphundsraser.

– Det är många som går omvägar när de ser oss på promenad. Det är jättetråkigt. Alla som väl hälsar på henne brukar utbrista att ”gud, vilken härlig hund”.

24-åriga Christine har diabetes. Problemet, förutom sjukdomen i sig, är att hon har svårt att själv känna när blodsockret sjunker och ibland har råkat riktigt illa ut.

Det var egentligen Pina som först började markera när Christine blev låg. Då föddes tanken på att börja träna Alice, som var i mer lämplig ålder.

Christine sökte och fick ett stipendium från Filipsällskapet på 30 000 kronor att använda till utbildningen som Svenska service- och signalhundsförbudet ordnar.

För att antas dit ska hunden vara mellan ett och tre år och helt frisk. Hunden måste göra ett inledande test för att bli antagen. Den måste fungera i vardagen och inte vara aggressiv.

Två gånger i månaden åker nu Christine och Alice till Stockholm och går på kurs.

En diabeteshund känner av en viss doft som kroppen utsöndrar när blodsockret når en låg nivå.

– Det innebär en enorm trygghet i vardagen för mig, säger Christine och sambon Oscar instämmer:

– Som väktare jobbar jag mycket nätter, men när jag vet att hon har Alice känns det mycket lugnare.