Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice JO-anmäler Hofors kommun

I över två år har sjuåriga Alice föräldrar kämpat för att få assistans i hemmet.
Trots att Hofors kommun har överklagat och förlorat i Högsta förvaltningsdomstolen har familjen ännu inte fått något beslut. Nu JO-anmäler familjen kommunen.

Annons

Arbetarbladet berättade i våras om sjuåriga Alice som har en hjärnskada som gör att hon är i stort behov av hjälp i hemmet. Hennes föräldrar har två gånger ansökt om assistans och båda gångerna har socialtjänsten i Hofors avslagit ansökningarna.

Föräldrarna fick sedan rätt i såväl förvaltningsrätt som kammarrätt och nu senast i Högsta förvaltningsdomstolen i maj. Trots det har socialförvaltningen inte meddelat familjen något beslut.

– Vi känner oss helt slut och hjälplösa. Alla i familjen blir lidande, säger Alice pappa Henrik Brodin uppgivet.

Alice är nu inne på sin andra skolvecka och hennes föräldrar sörjer att Hofors kommuns långsamma handläggning kraftigt begränsar Alice tillvaro.

– Vi har inte orken eller möjligheten att hälsa på och leka med skolkompisar. Och vi får inte ihop vardagen för att hinna träna med Alice, säger Henrik Brodin.

– Sommaren har redan gått för Alice, nu är det dags att Hofors kommun börjar följa lagen och ger Alice det stöd hon har rätt till, säger familjens juridiska ombud, Veronica Hedenmark, som nu har JO-anmält kommunen för dess långsamma handläggning.

Alice föräldrar berättar att kommunens handläggare har velat göra ytterligare hembesök, vilket de och deras juridiska ombud ställer sig frågande till.

– Handläggaren har träffat Alice flera gånger tidigare och alla intyg som behövs är redan inlämnade, vad mer vill de veta?, frågar sig Veronica Hedenmark och påpekar att Alice och hennes familj har fått rätt till assistans i samtliga rättsliga instanser.

Senast 6 oktober vill JO (Justitieombudsmannen) att socialnämnden ska yttra sig i ärendet. Yttrandet ska innehålla en redogörelse for handläggningen.