Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice kamp mot kommunen

Hjärnskadade Alice Brodin, sju år, har kämpat mot Hofors kommun i två år för att få rätt till personlig ass­istans. Enligt domstolen ska hon ha assistent – men Hofors kommun säger nej.

– Det känns hopplöst, säger mamma Charlotte Hedin.

Annons

Alice är så utvecklingsstörd att hon inte kan prata eller ta hand om sig själv. Dessutom har hon svårt att röra på sig.

– Hon är på samma nivå som en ettåring. Hon förstår inte vad smärta eller fara är för något, säger Charlotte Hedin.

Sjukdomen gör att Alice utsätter sig själv för risker och kräver ständig uppsikt. Hon har varit nära att kvävas eller drunkna vid ett par tillfällen då föräldrarna för ett ögonblick inte varit där.

Förvaltningsrätten slog fast att Alice har rätt till personlig assistens, ända sedan mars 2012. Då överklagade Hofors kommun varpå kammarrätten beslutade att inte ta upp fallet och i stället hänvisa till det beslut som redan tagits.

Ärendet skickades tillbaka till socialnämnden i Hofors för att avgöra hur många assistanstimmar som sjuka Alice har rätt till.

För familjen kändes det som en seger, att äntligen efter två års kamp få upprättelse.

Då kom beskedet familjen inte hade räknat med: Hofors kommun överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. Processen som familjen trodde var avgjord fördröjs därmed på obestämd tid.

– Just nu pendlar allt mellan hopplöshet och förtvivlan. Under de här åren har vi varit nära att ge upp flera gånger, hur länge ska man orka kämpa emot? säger Henrik Brodin.

Högsta förvaltningsdomstolen prövar bara cirka två procent av de inkomna ansökningarna per år. Ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen kan inte överklagas. Men risken finns att utredningar måste göras om, vilket kan innebära nya överklaganden och rättsliga turer.

– Jag hoppas att vi får rätt fast ovissheten är påfrestande. Vi kan inte ge upp nu, säger Henrik Brodin.

Fram till i höstas fick familjen ekonomiskt bidrag av Försäkringskassan. Sedan drogs det in eftersom tvisten med kommunen skulle prövas i domstol. Därför har familjen sedan i höstas ingen ekonomisk hjälp alls.

I stället måste Charlotte Hedin gå ned i arbetstid från sitt säljarjobb för att ta hand om Alice och familjens fyra övriga barn. När Henrik Brodin kommer hem från sitt jobb på Sandvik tar han över.

– Det är som att ha två heltidsjobb samtidigt. Kommunen frågade oss om vi vill sätta Alice på ett LSS-boende, men det vill vi verkligen inte. Hon är en del av vår familj och vi vill ta hand om henne här hemma, säger Henrik Brodin.

När Arbetarbladet träffar Alice är hon i övningsbassängen på Gävle sjukhus. Hon är nyfiken på kameran och ler stort när hon prövande rör sig i vattnet.

– Vi vill ge vårt barn ett så bra liv som möjligt. Men det känns som att kommunen motarbetar oss och har gjort det här till ett prestigefall. Får handläggarna bonus på att avslå bidrag till dem som behöver hjälpen som mest? säger Charlotte Hedin.

Hofors socialchef Susanne Holmgren och ansvarig LSS-handläggare Anna Östblom har inte gått att nå för en kommentar.