Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice Svensson lever sin dröm

"Det här är min dröm."
Alice Svensson, 17 år från Hedesunda, Idol-Alice numera, har upprepat orden otaliga gånger under hösten.

Att vara med i "Idol" är hennes dröm. Först att komma till slutaudition i Stockhlm, sen att komma bland de 16 som tävlade i kvalveckan, sen att komma vidare, fredag efter fredag. Målet har hela tiden flyttats. Att komma bland topp fem, blev att komma bland topp tre, blev att hamna i finalen.

Och där står hon nu. I Globen i kväll.

Orden tar slut för henne när hon ska försöka beskriva hur det känns: "Helt sjukt jag vet inte vad jag ska säga det är helt otroligt", ungefär nåt sånt har varit standardfrasen den senaste veckan efter att det stod klart att det var Alice och inte Robin som tagit sig hela långa vägen till "Idol"-finalen.

Det är stort förstås. Allra helst för nån som ända sen hon sjöng sina första låtar på Helges i Andersberg drömt om just "Idol" och Melodifestivalen.

Och nu står hon där. I Globen. Man fattar att det kan vara läge att nypa sig i armen och tänka är det här verkligen på sant.

Det är det.

Och på många vis har Alice redan vunnit, trots att en av kvällstidningarna i veckan hittade uppgifter på det nätbaserade och användargenererade uppslagsverket Wikipedia där det stod att Alice förlorat mot Kevin.

Men att komma till finalen är som att vinna.

Egentligen är det faktiskt bättre att komma tvåa, det vet ju alla. När hörde nån nåt om Marie Picasso senast? Hon vann förra årets "Idol", om nån minns. Daniel Lindström, nån? Han med rött hår? Nej, Darin som kom tvåa samma år är den som nyssens släppte ny skiva och som drog gråtande fanskaror till konserterna.

Det är förstås inte så konstigt.

Alice själv konstaterade innan höstens stora "Idol"-cirkus drog igång på rikigt att den som vinner har den där superrösten, som klarar av att sjunga allt. Och sen, senare under hösten, pratade hon och hennes Helges-coach Johan Jämtberg om ironin i att den som ska lyckas i "Idol" måste var otroligt bred, medan musikindustrin och publiken vill ha särart och det som sticker ut.

Och förutsättningarna efter en vinst är skruvade. På typ ingen tid alls ska man sno ihop en skiva, med maximalt kommersiellt sound. En skiva som kan bli en kvarnsten runt halsen under den fortsatta karriären.

Alice vet det där förstås.

Hon hade inte varit där hon är precis nu om hon inte haft en känsla för hur branschen fungerar och trots att hon bara är 17 år gammal och trots att kvällstidningarna braskar på med bilder från konkurrenten Kevins deltagande i den maltesiska motsvarigheten till Melodifestivalen och upprört hojtar om orättvisa tävlingsfördelar, trots det så måste åren på Helges och turnén och skivan med Bert Karlssons projekt Popcorn ha gett Alice en erfarenhet som har visat sig på scenen i Frihamnen i Stockholm, som har gått genom tv-rutan, som har charmat juryn (som ju konstaterat att hon utvecklats så mycket, men en hel del kunde hon ju redan innan hon kom med i "Idol", suckade hon lite irriterat på Helges tidigare i höstas).

Sen har hon en schysst röst också.

Och just nu lever hon sin dröm. Bara det är cool.