Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice tog Gävle med storm

– Vi älskar dig Alice!
Tre tonåriga tjejer har klängt upp på Gudinnan vid Rådhustorget och skriker allt vad de orkar för att de ska höras bort till scenen i andra änden av torget.
Alice Svensson, stans egen Idol, är hemma för att möta fansen och ladda inför fredagens final i Globen.

Stora blöta snöflingor dalar ner över Rådhustorget och redan innan Alice Svenssons limousine kommit fram till torget börjar några av de egenhändigt gjorda Alice-skyltarna att sloka.


Men entusiasmen hos de hundratals skolelever från Solängen och Vasa som står nedanför den uppbyggda scenen går inte att ta miste på. Trots den blöta snön. Trots att jippot på torget är en tv-inspelning och det innebär att man måste skandera "Alice, Alice, Alice" väldigt många gånger innan föremålet för all uppmärksamhet faktiskt kliver upp på scenen.


Tv-folket dirigerar och talar om att limousinen med Alice Svensson som passagerare ska köra fram och sen backa för att köra fram igen så att allt kan filmas i olika vinklar. Publiken förväntas tjoa lika mycket varje gång.


Men till sist står hon där, i vit jacka, grå mössa och ett stort, stort leende.
– Det är helt otroligt. Alla som har tagit sig hit för min skull. Det är makalöst, säger Alice Svensson och förklara att hon vet att hon ska få säga tack en stund senare så hon väntar med det.


Vid scenkanten står ett gäng killar med hjärtan målade på kinderna och "Alice" skrivet i pannan. En bit bort står representanter från Vasaskolan med blå fanor och Solängsgskolan har flera varianter på banderoller med sig.
– Tänk om hon blir förkyld nu till finalen, säger en äldre man bekymrat till sitt sällskap.


Alice Svensson konstaterar att hon nästan är mer nervös där på Rådhustorget än hon varit i fredagsfinalerna innan hon sjunger "These words" till publikens jubel.
Kommunalrådet Carina Blank (s) överräcker en tygschimpans som är tänkt att fungera som maskot och konstatarar att hela Gävle hejar på Alice och landshövdingen Barbro Holmberg kommer med blommor och en försäkran om att var man än kommer i länet så vill alla bara prata Alice just nu.


Så sjunger Alice Svensson "Ironic" inte mindre än tre gånger för att TV 4 vill ha mer – mer Alice, mer jubel – innan det är dags för autografskrivande. Kön ringlar sig över mer än halva torget och en tonårig kille vid sidan av scenen skrattar triumferande.
– Vi hade ögonkontakt i två sekunder!, säger han.


Alice Svensson bara ler och ler. Dagarna fram till den stora finalen är galet uppbokade med intervjuer, stajling, sångrep, presskonferenser och repetitioner på plats i Globen.
På fredag gäller det. Hela Gävle kommer att hålla tummarna.