Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkohollagen är inte svart eller vit, Öberg

SVAR DIREKT:

Sten Öberg, SKTF-ordförande i Gävle, tillika mycket aktiv S-politiker, ställer frågan till mig om tjänstemännen i Gävle kommun ska följa lagen med anledning av den debatt som blossat upp kring beslutet att Läkerol Arena inte ska få servera alkohol från 28 februari.

Låt oss först konstatera att alkohollagen inte är så svart eller vit som Öberg gör gällande.

Det handlar väldigt mycket om bedömningar, exempelvis graden av oväsen och så vidare, där det är upp till den enskilda tjänstemannen att göra en bedömning och föreslå politikerna ett beslut. Vem ska exempelvis avgöra vilken grad av berusning som är tillåten enligt lagen?

Jag har följt relationerna mellan Gävles krögare och den avdelning som handlägger alkoholfrågor under en längre tid och det är uppenbarligen något som är väsentligt fel när krögare i Arbetarbladet 30 januari under skyddad identitet törs uttala sig men inte publikt med namn och företag eftersom man är rädd för att det ska påverka sina möjligheter till fortsatt utskänkningstillstånd.

Men jag vill ge Sten Öberg rätt på en punkt, självklart är det inte alla tjänstemän som nu skadar Gävles rykte i Sverige. De allra flesta kommunanställda gör ett mycket gott arbete i sin dagliga gärning för Gävlebornas bästa.

Med det sagt blev beslutet om att dra in alkoholtillståndet för Brynäs lika känt i Sverige som när man från bygg- och miljökontoret hade synpunkter på en papegoja.

Jag menar att eftersom lagar och förordningar ytterst bygger på att man tillämpar dem så klokt som möjligt i samråd med dem som berörs kan man också vinna respekt för de beslut som tas om man har en bra dialog. Det är viktigt för legitimiteten i verksamheten.

Jag hoppas att den här debatten som nu blossat upp, inte minst genom den artikel som fanns i Arbetarbladet 30 januari, leder till att ansvariga politiker, där Sten Öberg har makten genom sitt engagemang i Socialdemokraterna, leder till att relationerna förbättras avsevärt mellan ansvariga tjänstemän och de företagare som berörs av alkohollagstiftningen i Gävle.

Skulle det visa sig att Gävle kommuns enhet har föreslagit ett korrekt beslut för lokalpolitikerna och det så småningom vinner laga kraft, är jag beredd att i riksdagen verka för att genomföra förändringar i alkohollagen, men där är vi inte ännu.

Lars Beckman (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare