Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"All kärlek är bra kärlek!"

/

”All kärlek är bra kärlek” svarade en kvinna när Prima gjorde en undersökning för att ta reda på Gävlebornas inställning till homosexualitet.

Innan vi gjorde denna undersökning, trodde vi att ungdomarna skulle vara mycket mer accepterande än de äldre och att männen skulle ha fler fördomar. Det visade sig att vi inte var helt fel ute, men helt rätt hade vi inte heller.

Annons

Fördoms- och förväntansfulla gav vi oss ut på Gävles gator för att ta reda folkets syn på homosexualitet. Vi frågade människor i alla åldrar och en sak vi reagerade på var de olika generationernas reaktioner. De flesta ungdomar tittade konstigt när vi ställde frågan och de såg ut att dumförklara oss med bara blicken.
– Det är helt galet att folk svarar nej! utbrast en tjej.
– Självklart är det okej, sade en annan.
Vi kände oss nästan fåniga efter det att vi ställt frågan. Visst trodde vi att ungdomarna skulle vara mycket accepterande, men känslan av att bli dumförklarad hade vi inte räknat med. Detta var visserligen ett positivt tecken. Vi blev dock något avskräckta över att behöva fråga vidare och kanske få samma blickar riktade mot oss igen.

Rädslan försvann i och med att vi skiftade generation. Män och kvinnor i medelåldern tyckte också att det var okej med homosexualitet, men för dem var det inte riktigt lika självklart. Vissa blev mer tveksamma och var tvungna att fundera något ögonblick innan de kunde besvara frågan.
– Jag accepterar det, men för mig är det inte naturligt, konstaterade en man efter en stunds tänkande.
Andra reagerade dock på samma sätt som ungdomarna. Som en kvinna svarade:
– Det spelar ingen roll vad man har för sexuell läggning. Man är bara människa.
Med vår nyfunna självsäkerhet gav vi oss på det äldre släktledet och deras attityd till homosexualitet skiljde sig markant från de andra generationernas. Här upptäckte vi en motvilja som vi inte märkt av tidigare.
– Det är accepterat men bra är det inte, sade en tant med olust i rösten.
Något nedslagna frågade vi vidare med förhoppningar om positivare svar. Våra förhoppningar besannades tyvärr inte, då en man sa något som fick oss att bli rejält omskakade.
– Är man sjuk så är man sjuk.
Det fick oss att inse att de äldsta i samhället var de som var mest emot homosexualitet.

Genom vår undersökning kan vi konstatera att acceptansen har ökat med åren i och med att ungdomarna är de som är mest accepterande. På den punkten hade vi rätt, men undersökningen visade också att det inte var någon märkbar skillnad mellan män och kvinnor och där hade vi fel. Vi gladde oss över Gävlebornas inställning och en äldre kvinnas svar gjorde oss lite extra varma i hjärtat.
– Första gången jag såg det var

i Stockholm 1962. Två killar satt på bussen och hånglade. Då visste jag inte vad det var, men nu accepterar jag det.

Mer läsning

Annons