Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla är bördiga från Järbo

Ättlingar till Brita Hidrichsdotter och Jacob Jacobsson från gården Jacobas i Finnäs utanför Järbo träffades lördag 11 augusti vid Järbo hembygdsgård.

Brita och Jacob var födda i början på 1800-talet De fick tio barn, varav fyra emigrerade till Amerika. Brita fick sitt första barn vid 24 års ålder och fick det sista när hon var 46 år.

Totalt finns det, och har funnits, flera hundra ättlingar till Brita och Jacob. Drygt 60 av dessa ättlingar träffades i Järbo och utbytte bland annat släktfoton och släktforskningsresultat.

Anders Olofsson, släktforskare från Sandviken, hade fullt upp med att scanna bilder och dokument som folk hade med sig.

Hans-Olov Lönn, Järbo, förde fram en idé om att starta en Facebookgrupp speciellt för släkten för att man där ska kunna dela information om sina förfäder med andra. Facebookgruppen kommer att startas av Mats Sundin, Gävle, samt Erik och Johan Rolandsson, Storvik.

Släktträdet visar att tvillingar har varit och är mycket vanliga i släkten. Flera tvillingpar fanns också på plats.

Initiativtagare till träffen var Birgitta Wiklund, född Andersson, Sandviken, Anita Helgesson, född Gustavsson, Hedesunda, Birgitta Lönn, född Brolund, Järbo, och Elisabeth Gustafson, Söderfors.

Elisabeth har släktforskat i 47 år. Hon började 1965 med Johan Wiger, bördig från Kungsberg, som mentor.

I ett tal under mötet uppmanade hon de yngre att ta över stafettpinnen efter henne och försöka ta reda på mer om förfäderna och om möjligt nå ännu längre bakåt i släktleden.