Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får vara med och betala Kungsbergets VA

Det blir förmodligen höjda VA-avgifter i Sandviken när samhället nu tar över ansvaret för vattenförsörjningen i Kungsberget.

Som Arbetarbladet tidigare berättat är nu kommunägda Sandviken Energi på väg att ta över ansvaret för VA-anläggningarna i Kungsberget.
Detta eftersom utbyggnaden av skidorten nu kommit så långt att det anses vara ett samhällsansvar att se till att det finns bra och miljömässigt säkra lösningar för vattenförsörjningen.
– Utredning och värdering pågår. Vi räknar med att ta över någon gång i vår, säger VA-chefen Anna Holmstén.

Formellt ska kommunfullmäktige besluta om utökning av det så kallade verksamhetsområdet för vatten och spillvatten. Det innebär att fastighetsägarna blir skyldiga att ansluta sig till kommunalt VA och att kommunen via energibolaget tar på sig ansvaret att förse området med vattentjänster.
Med det ansvaret följer etappvisa investeringar på cirka 40-60 miljoner kronor.

Kostnaden slås förmodligen ut på alla som ingår i VA-kollektivet i Sandviken.
– Vi har haft jurister som tittat på om det är möjligt att ta ut särtaxa. Men det är förmodligen inte möjligt, säger Anna Holmstén.

Hur mycket måste VA-avgifterna höjas med?
– Den bedömningen har vi inte gjort än.