Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla förlorar på en avregleringoch utförsäljning av apoteken

Bo Ohlsson (S) tror inte att en avreglering och utförsäljning av våra apotek är rätt väg att gå och varnar för att skattebetalarna kommer att få stå för notan utan att få fler eller bättre läkemedel.

Annons

Alliansregeringen väntas under våren fatta beslut om en utförsäljning av våra apotek.

Monopol har inget egenvärde i sig, men i vissa lägen kan det vara fördelar med detta. Det gäller vårt systembolag och apoteken. Direktiven till Apoteksmarknadsutredningen har lagts utan någon föregående problemanalys och präglas av en ideologisk övertygelse, att en avreglering alltid leder till effektivare verksamhet och lägre priser.

Detta gäller inte för våra apotek som i dag har hög tillgänglighet för konsumenten, hög patientsäkerhet, god kontroll över läkemedelshanteringen samt låga kostnader i förhållande till andra länder.

Apoteket AB har i dag ett påslag på 17 procent. Det kan jämföras med genomsnittet för apoteksbolag i Europa som är 35 procent.

Så utförsäljning av våra apotek ger ökade kostnader för skattebetalarna. Pensionärsgrupperna som är stora förbrukare av läkemedel drabbas återigen hårt.

Först tvingas man betala högre skatt än andra och nu ämnar man slå sönder en väl fungerande och kostnadseffektiv läkemedelsdistribution. Skattebetalarna får stå för notan, utan att man får fler eller bättre läkemedel.

På en avreglerad marknad kommer våra skattemedel att i slutändan gå till bonusfest för privata apotekskedjor.

Utförsäljning av Apoteksbolaget AB kan för mindre orter och våra glesbygdskommuner få den effekten att apotek läggs ner på grund av för dålig lönsamhet.

Kvar finns då många äldre utan den tillgänglighet och trygghet, som stödet från kunnig apotekspersonal utgör.

Våra apotek är även viktiga aktörer när det gäller förebyggande folkhälsoarbete och egenvård.

Känns det inte tryggt att veta, att apotekspersonalen rekommenderar en medicin utifrån dina behov, i stället för utifrån sina egna vinstintressen?

Mer läsning

Annons