Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla förskolor i Gävle ska plastbantas och bli giftfria

/
  • Femåringarna Alex Lindeborg, Elsa Ardfors och Elias Undén på Markhedens förskola håller fram sina favoritleksaker.
  • Elsa Ardfors har tömt plastlådan med leksaker och leker tittut.   De senaste åren har kemikaliekraven på leksaker skärpts. Till de mest skadliga räknas mjuka plastleksaker av PVC-plast tillverkade före 2007, eftersom de ofta innehåller ämnen som är förbjudna inom EU i dag.
  • Catrin Hållberg är förskollärare och hållbarhetspedagog på Markhedens förskola i Valbo
  • Till de mest skadliga räknas mjuka plastleksaker av PVC-plast tillverkade före 2007, eftersom de ofta innehåller ämnen som är förbjudna inom EU i dag.
  • Alla förskolor ska plastbanta, det vill säga rensa bort gamla plastleksaker, plastmuggar och inventarier som kan innehålla giftiga ämnen.
  • Förskolechefen Karin Sundell och Sofia Lord, miljöutvecklare i Gävle kommun.

Gävles och Sandvikens förskolor ska bli giftfria. Leksaker, möbler och annat som innehåller kemikalier ska rensas bort. Och nästa år byggs Gävles första giftfria förskola.

Annons

Nya rön om ämnens hälso- och miljöeffekter kommer hela tiden. Det handlar om kemiska ämnen som utsöndras från vardagsprodukter som kläder, leksaker, förpackningar och möbler. Kemikalierna kan vara hormonstörande och allergiframkallande och är enligt forskning en bidragande orsak till ökningen av våra vanligaste folksjukdomar som fetma, diabetes, koncentrationssvårigheter och vissa cancerformer. Mest känsliga för dessa kemikalier är de små barnen, inte bara för att de inte är färdigutvecklade utan också för att de får i sig mer kemikalier i förhållande till kroppsvikten, bland annat för att de tuggar på saker när de upptäcker världen.

– De senaste åren har kemikaliekraven på leksaker skärpts. Till de mest skadliga räknas mjuka plastleksaker av PVC-plast tillverkade före 2007, de innehåller ämnen som är förbjudna inom EU i dag, säger Lillian Lundin Stöt på Naturskyddsföreningen.

Läs också: Vi är omringade av giftiga kemikalier

Gävle kommun har i höst sparkat i gång ett omfattande arbete med att göra alla förskolor giftfria.

– VI börjar med att utbilda personalen. Det är nödvändigt för att vi ska kunna göra kloka val. Allt som köps nytt till förskolorna ska följa de hårdaste miljökraven, säger Sofia Lord, miljöutvecklare på Gävle kommun.

Catrin Hållberg är förskollärare och hållbarhetspedagog på Markhedens förskola i Valbo. Hon är glad att frågan tas på allvar.

– Det kommer att innebära en del jobb, men det är absolut värt det! Varför ska vi ha gifter i miljöer där barnen vistas, när det finns andra alternativ?

Markheden är en miljöprofilerad förskola.

– Vi använder bara miljövänliga städprodukter och lokalerna städas bara när barnen inte är där. Golven är av naturligt material och väggarna är målade med äggoljetempera. Vi försöker vara så miljövänliga som möjligt men vi kan förstås göra ännu mer, säger Catrin Hållberg.

Naturskyddsföreningen har inventerat 129 förskolor i Sverige. Deras granskning visar att få förskolor har bra rutiner vad gäller miljögifter i inomhusmiljön. Plast som används vid mat, dryck och i leksaker var ett av de större problemen.

Den nystartade Upphandlingsmyndigheten har på uppdrag av regeringen, tagit fram ett kravpaket som ska hjälpa kommunerna i sitt arbete för en giftfri förskola. I förra veckan hade Upphandlingsmyndigheten ett stort informationsmöte i Gävle för förskolechefer, städ- och kostansvariga och inköpspersonal från hela Gävleborg. Karin Sundell, förskolechef i Gävle med ansvar för 13 förskolor, var inspirerad efter mötet.

– Det känns positivt och angeläget att vi satsar på kommunens yngsta invånare.

Hon räknar med ett långsiktigt arbete där leksaker och inventarier successivt byts ut.

Hösten 2016 ska Gävles första giftfria förskola byggas på Öster i Gävle.

– Allt från byggmaterial till möbler och leksaker ska klara miljökraven på Östers nya förskola, säger Karin Sundell.

Läs också: Här får barnen leka giftfritt

Nyligen utbildades inköpssamordnare i Gävle och i början på 2016 kommer all berörd personal i Gävle kommun att fortbildas. Efter det drar processen i gång på allvar.

– Även om vi är otåliga och vill mycket så måste vi få med alla på tåget, från förskolepersonal till städ, kost, byggchefer och inköp. Upphandlingsprocesserna är långa och kan ibland ta två år. Så det kan ta lång tid innan de får effekt i de olika verksamheterna, säger Sofia Lord.

Några pengar till omställningen finns ännu inte avsatta i kommunens budget.

– Vi ska lägga fram ett förslag till politisk handlingsplan och utifrån det får politikerna fastställa en budget. Linköpings kommun har avsatt tio miljoner kronor till sitt miljöarbete.

Martin Vadelius, S-ordförande i utbildningsnämnden kan i dagsläget inte svara på när alla förskolor kan vara giftfria.

– Vi börjar först med utbildningar nu 2015 och fortsätter under 2016. Med enkla medel och punktinsatser; som att plocka bort leksaker, se över mathanteringen, städ och inköp, kan vi komma långt.

Enligt Lillian Lundin Stöt på Naturskyddsföreningen behöver det inte kosta skjortan att göra barnens vardag giftfri.

– Undvik framför allt mjuk plast, som känns lite fet. Och plast som luktar starkt. Och värm inte plast, lägg upp maten på en tallrik i stället för att värma matlådan i micron.

På torsdag klockan 18:30 kommer Lillian Lundin Stöt till Studiefrämjandet i Gävle med en gratis föreläsning för alla som vill veta hur man skapar en giftfriare vardag.

Läs också: Öka takten på väg mot giftfria förskolor!

Annons