Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla har rätt att resa

Landstingspolitikerna ökar trycket på X-Trafik att se till att buss- och tågtrafiken verkligen blir tillänglig för alla – även personer med funktionshinder.


I dag finns många problem. Dåligt byggda busshållplatser, perronger med fel höjd och bussar där rullatorer inte får plats.

Det var i samband med att landstingsfullmäktige i går tog beslut om vilken regional buss- och tågtrafik som ska finnas nästa år som centerpartisten Helena Brink tog upp frågan om tillgängligheten i kollektivtrafiken för personer med olika slags funktionshinder.

Det finns en målsättning att så många hinder som möjligt ska vara åtgärdade till 2010 men X-Trafiks egen redogörelse visar att mycket återstår att göra och att många saker kan ta tid att åtgärda. Bland annat finns det över 4 000 hållplatser i länet och bara få som är anpassade för funktionshindrade. Tågperronger behöver byggas om och information både på hållplatser och ombord på bussar och tåg behöver förbättras.

I dag ropar man till exempel inte ut hållplatserna på bussarna. För den som inte ser är det därför svårt att veta när man ska kliva av.

Helena Brink, c, föreslog att landstinget skulle kräva en åtgärdsplan där X-Trafik får redovisa när och hur problemen ska vara fixade.

Landstingsrådet Alf Norberg, v, som ansvarar för kollektivtrafiken var först mycket negativ och ansåg att den redogörelse som X-Trafik presenterat är en åtgärdsplan och att de redan arbetar för fullt med frågan.

Men det nya läget i fullmäktige där det är helt jämnt mellan blocken tvingade honom, s och mp att backa.

När Helena Brink fick stöd av alla oppositionspartier och även av den politiske vilden László Gönczi insåg Alf Norberg att hans linje skulle förlora. Det blev därför till slut ett enigt fullmäktige beslutade att efterlysa en åtgärdsplan.