Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla jobb är lika mycket värda

För oss som politiker i Nya Moderaterna är det självklart att tro på alla människors lika rätt och värde. Därför blir vi djupt bekymrade över de tre röda partiernas ständiga argumentation om att inte alla jobb är lika mycket värda.

För oss som politiker i Nya Moderaterna är det självklart att tro på alla människors lika rätt och värde. Därför blir vi djupt bekymrade över de tre röda partiernas ständiga argumentation om att inte alla jobb är lika mycket värda.

Vi hör och ser negativa skrivningar om att de som arbetar på MC Donalds skulle vara mindre värda eftersom företag som anställer många ungdomar har fått lägre arbetsgivaravgift, men det har också varit syftet. Genom att skatterna sänkts med 10 miljarder ger det förutsättningar för företag som har många unga anställda att behålla dem i företagen i en djup lågkonjunktur och att i många fall även anställa fler unga. Inte minst i Gävle och i Gävleborg så arbetar det många unga i telemarketingbranscher och tack vare regeringens satsning på sänkta arbetsgivaravgifter så har det blivit fler jobb för de unga.

Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna - skatterna för unga med 10 miljarder för att sedan sänka för vissa grupper unga med 1 miljard. Det är enligt vår mening helt fel politik. Varför ska vissa unga hamna i illojal konkurrens med andra unga? Ska det vara skillnad på olika människor?

Även när det gäller den som arbetar i servicesektorn gör de tre röda partierna skillnad på människor och värderar olika yrken olika. Om du installerar ett fönster så är du finare för socialdemokraterna för då ska kunden ha rätt till rotavdrag (i alla fall under 2011 för sedan vill man avveckla det) men om du tvättar samma fönster så ska din kund inte ha rätt till rutavdrag.

Vi föraktar inte vissa jobb utan anser att alla jobb är lika viktiga, oavsett om man arbetar i ett företag som utför ruttjänster eller i ett företag som utför rottjänster. Vi föraktar inte den arbetsgivare som anställer unga människor utan tvärtom så är det bra för alla i Sverige att unga människor får ett arbete och får in en fot på arbetsmarknaden. Vi föraktar inte heller den barnfamilj som inte får sitt livspussel att gå ihop genom att faktiskt äta på en snabbmatsrestaurang och som sedan köper tjänster som ger rutavdrag. Det är bra för samhällsekonomin samtidigt som det underlättar vardagen för många familjer.

Tidigare pratade socialdemokraterna om jobb men nu pratar man bara om a-kassa och sjukförsäkring. Man pratar fortfarande om att det är viktigt med jobb för unga men den politik som man erbjuder drabbar just de unga värst. Man vill höja skatterna för unga anställda med 10 miljarder, man vill ta bort rutavdraget som har gett många unga jobb, man vill införa en kilometerskatt för tunga fordon som kommer att göra produkter dyrare i vårt län vilket leder till färre jobb i handeln, man vill lagstifta om rätt till heltid vilket leder till färre jobb, och man vill höja skatterna för alla som arbetar vilket ger ett mindre konsumtionsutrymme för barnfamiljerna vilket leder till färre jobb i samhället.

Vi vill istället se ett bättre företagsklimat i länet och att politiken utvecklas så att ännu fler unga kommer in på arbetsmarknaden. Vi vet att Gästrikelärling har fungerat väl för alla, inte bara för unga, genom att de som gått genom Gästrikelärling många gångar har lett till ett jobb. Vi vill se att det systemet byggas ut så att fler får in en fot på arbetsmarknaden och visa vad man går för. Behöver vi påpeka att socialdemokraterna och vänsterpartierna även är emot ett utbyggt lärlingssystem?

Birgittha Bjerkén, Riksdagskandidat (m) 
Lars Beckman, Riksdagskandidat (m)