Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla jobb behövs i Gävleborgs län

Annons

Vi moderater vill att alla som kan och vill arbeta ska ha ett jobb. Både här i Gävleborgs län och i resten av landet. När fler arbetar ökar möjligheterna att bygga en trygg välfärd med bra vård, skola och omsorg för alla.

Om vi vill ha ett Sverige där alla kan få ett arbete så måste vi också ta till vara alla typer av yrken. På det området är alternativen tydliga. Socialdemokraterna har blåst till strid varje gång vi föreslagit att skatten ska sänkas för alla som arbetar och de vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga. S säger dessutom nej till såväl RUT-avdraget som den föreslagna momssänkningen på restaurang- och cateringtjänster.

I Socialdemokraternas Sverige verkar vissa yrken inte vara fina nog. Så tar man inte ansvar för jobben. Sammantaget skulle Socialdemokraternas jobbfientliga förslag slå hårt mot arbetstillfällena i hela landet. Även här i Gävleborgs län.

Trots att ungdomar hör till dem som behöver särskilt stöd och sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden, så skulle S politik försämra möjligheterna till jobb för just denna grupp. Genom att dubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar upp till 26 år skulle S effektivt slå undan benen för många unga på väg in på arbetsmarknaden. När det blir dyrare att anställa får färre unga chansen till ett jobb. Arbetskraftskostnaderna här i Gävleborgs län riskerar att öka kraftigt vid en fördubbling av arbetsgivaravgifterna för unga, vilket bedöms leda till stora effekter på sysselsättningen. Det kan handla om så mycket som drygt 400 förlorade jobb för unga i länet på kort sikt och drygt 130 jobb längre fram.

Vidare vill Socialdemokraterna ta bort RUT-avdraget som inneburit tusentals nya jobb och förenklat vardagspusslet för många. Utöver förlorade arbetstillfällen skulle det i hög grad även innebära en återgång till omfattande svartjobb med otrygga anställningsvillkor. Bara här i Gävleborgs län skulle drygt 100 jobb inom branschen riskera att försvinna på kort sikt och hela 500 jobb på lång sikt om RUT-reformen revs upp.

Även jobben i den arbetsintensiva restaurangbranschen är hotade med S politik. För många är ett arbete i restaurangbranschen det första steget in på arbetsmarknaden. Moderaternas och Alliansens förslag om att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster kommer därför att förbättra chanserna till jobb för många som annars står långt ifrån arbetsmarknaden. Viktiga arbetstillfällen som Socialdemokraterna nu alltså säger nej till. Ett nej till sänkning av momsen på restaurang- och cateringtjänster riskerar att innebära cirka 90 respektive 180 förlorade arbetstillfällen här i länet på kort och lång sikt.

Gävleborg har inte råd att säga nej till arbetstillfällen så länge de erbjuds med goda villkor och till avtalsenliga löner. Till skillnad från Socialdemokraterna tänker vi Moderater därför fortsätta driva en politik där utgångspunkten är att alla jobb behövs.

Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot

Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot

Mer läsning

Annons