Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla julens spel

Vi har testat massor av spel inför julen! Vilket betyg får ditt favoritspel?

Annons

På spåret

Vad är det som är så fredagsmysigt med På spåret, förutom själva tävlandet? Jo, det är snacket. När Hoa Hoa och Cecilia Hagen resonerar sig fram längs rälsen, irrar bort sig på stickspår innan de når resmålet och rycker i nödbromsen.

Men det funkar inte när lag Dressinen och Första klass flyttar in på köksbordet.

Motståndarna läser frågorna. Under tiden tickar en förfärlig klocka så högt att man nästan måste skrika. Men OK, den bidrar till tidshetsen. Då hinner man snabbt snacka ihop sig i laget.

Därefter kommer följdfrågorna som båda lagen ska svara på samtidigt. Och då faller allt. Du kan ju inte prata med lagkamraten utan att de andra hör. Såvida man inte ska dra sig tillbaka till var sitt rum, men det verkar ändå onödigt krångligt.

Kristian och Fredrik behöver inte oroa sig för konkurrens. Tv-underhållning gör sig bäst på tv.

Fakta

betyg: 2/5

Alga

Från 16 år

2 lag

Speltid: 60 minuter

Cirkapris: 399 kronor

På bondgården

Det här är ett busenkelt lottospel med fina bondgårdsdjur och grönsaker. Spelet innehåller fyra brickor som alla har samma bilder som på korten. Blanda korten och lägg dem med baksidan upp. Turas om att ta upp en bild. Den som har bilden på sin bricka får kortet. Den som först fyller sin bricka vinner. Inga konstigheter. Passar bra för yngsta spelarna, som kanske också vill diskutera hur djuren låter och vad de heter.

Fakta

Betyg:3/5

Egmont

Pippispelet

Här gäller det att samla pusselbitar genom att gå runt på en spelplan. Hamnar du på en ruta med din färg får du ta en bit. Du kan också vinna en genom att klara en utmaning – att göra en grimas, sjunga Pippi-sången eller gnägga som Lilla Gubben.

Vinnare blir den som lägger sitt pussel först.

Pippi är ju alltid Pippi och sexåringen faller pladask för spelet. Vi vuxna känner att det hade varit roligt med lite fler utmaningar, det blir lite tjatigt att sjunga "Här kommer Pippi Långstrump" för femte gången.

Fakta

Betyg: 3/5

Egmont

Partaj

Spelet går ut på att vinna spelmarker genom att känna sina medspelare bäst. Det finns fyra olika kategorier: Det eller det?, Vem?, Kan eller kan inte? och Sant eller falskt?.

De olika kategorierna innehåller ganska roliga frågor och påståenden. Men problemet med spelet är att reglerna är så omständliga. Efter att vi spelat spelet två omgångar måste vi fortfarande läsa reglerna varje gång någon tar ett kort. Det borde gå att göra spelet mer lättspelat.

Fakta

Betyg: 2/5

Familjespel

Från 12 år

3 eller fler spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris:199 kronor

Party time: Tänk om du var

Vilken olympisk sportgren är du? Vilken soppa är du? Vad skulle du känna om du reste i rymden? Få en fråga och ett kort med sex olika svarsalternativ. Tänker du och dina vänner likadant? Då har du stor möjligheter att vinna. De spelare som prickar rätt svar får flytta framåt på spelplanen.

Ett knivigt och annorlunda spel om ni vill lära känna varandra lite bättre. Om man nu lär känna någon genom att svara på vilken datakomponent du är.

Fakta

Betyg: 3/5

Tactic

Från 12 år

3–6 selare

Speltid: 15 minuter

Cirkapris: 199 kronor

Näven i bordet

Ett påstående eller en fråga läses upp från spelkorten. "Varför ska man äta gröt?" eller "Personer med skägg" är exempel ur spelet. Sedan har du och dina medspelare tjugo sekunder på er att sätta handflatan i bordet medan ni hojtar ut ert svar. De personer vars händer är överst i högen när tiden är slut får poäng.

Fördelar med spelet: Enkla regler som lätt kan modifieras efter antal spelare. Bra isbrytare på spelkväll eller fest. Nackdelar med spelet: Tidtagarmojängen var trasig redan från början. Vi fick ladda ner en app till mobilen för att hålla koll på tiden.

Fakta

Betyg: 3/5

Mindtwister/Pelico

Från 7 år

2–10 spelare

Speltid: 25 minuter

Cirkapris: 199 kronor

Nästan Hollywood

De flesta av oss för aldrig provspela för någon roll i Hollywood. Det här spelet är väl inte det näst bästa, men kanske ändå kan ge en liten fingervisning om vad som krävs. Du tar ett manuskort som beskriver den scen du ska spela upp, läser upp den för dina motspelare och spelar sedan upp den med inlevelse. Din insats poängbedöms sedan av de andra spelarna. Det krävs dock att man är lite utåtriktad och spelar med likasinnade då man annars kan känna sig hämmad och stämningen bryts. Är man mer patiens-typen kan man med fördel välja något annat spel.

Fakta

Betyg: 3/5

WOW entertainment

Från 14 år

2–8 spelare

Speltid: 45 minuter

Cirkapris: 299 kronor

När då då original

Jag är usel på årtal, men lyckades ändå vinna en omgång. Det säger en del om att det här inte enbart är ett kunskapsspel. Med lite flax och taktik kan man komma långt.

Du ska gissa på årtal, men behöver inte kunna siffrorna. Svaren står i relation till andra årtal på korten du samlar på dig. Typ J-O Waldner blir frimärksmotiv i Kina. Är det före eller efter att Lincoln blir USA:s president? Inte så svårt. Men var Waldner före eller efter det år då radioprogrammet Tracks sändes för sista gången? Ja, då blir det knivigare.

Spelarna kan välja att säkra sina kort och låta frågan gå vidare till nästa eller spela högt och fortsätta men då riskera att förlora kort vid fel svar.

Först till tio vinner. Det är snabbt, roligt, lärorikt och inte allt för lätt. Helt i min stil.

Fakta

Betyg: 5/5

Egmont

Från 15 år

2–8 spelare

Speltid: 1 timme

Cirkapris: 379 kronor

Compact Bowling

Bowling i behändigt format med näpna käglor och små bowlingklot, där du enkelt rullar ut banan på 1,2 meter. Ingen fara om du tappar ett klot på tårna.

Vi hade väldigt roligt. Förvånansvärt lättspelat. Passar alla åldrar. Spela i lag eller som enskilda spelare. Men tänk på att ha ett bra underlag för banan.

Fakta

Betyg: 5/5

Mindtwister

Från 6 år

2 eller fler spelare

Speltid: cirka 15 minuter

Cirkapris: 199 kronor

På bondgården

Det här är ett busenkelt lottospel med fina bondgårdsdjur och grönsaker. Spelet innehåller fyra brickor som alla har samma bilder som på korten. Blanda korten och lägg dem med baksidan upp. Turas om att ta upp en bild. Den som har bilden på sin bricka får kortet. Den som först fyller sin bricka vinner. Inga konstigheter. Passar bra för de yngsta spelarna, som kanske också vill diskutera hur djuren låter och vad de heter.

Fakta

Egmont

Från 4 år

2–4 spelare

Speltid: 15 minuter

Cirkapris: 99 kronor

Mumin Choco

Du ska hjälpa mumintrollet att leta efter chokladpraliner med antingen jordgubbar eller blåbär i. En rolig pop-up-tärning avgör vilken pralin du ska försöka hitta. Men se upp för Stinky! Om du hittar honom under en pralin förlorar du alla dina chokladpraliner. Enkelt men kul minnesspel, som passar även de yngsta deltagarna. Barnen ville spela igen och igen.

Det stod att de stansade bilderna, som ska sitta under pralinerna, skulle tryckas ut försiktigt. Strunta i det? Klipp ut dem i stället.

Fakta

Betyg: 5/5

Tactic

Från 3 år

2–4 spelare

Speltid: 25 minuter

Cirkapris: 249 kronor

Muminhuset

Såhär är det ju: Allt med Mumin-karaktärer tycker man ju om nästan per automatik. Alltså är det helt härligt att sitta och fylla på muminfamiljens hus med möbler och inte minst karaktärer från Tove Janssons värld i Vad är annorlunda i Muminhuset?.

Man bygger upp två identiska hus, sedan ändrar en spelare mer eller mindre i det ena huset (beroende på hur svårt man vill ha det) och när det är klart täcker man över det oförändrade huset och så ska resten av spelarna komma på vad som ändrats.

Som en omständlig gömma grejer-lek, alltså, men med de där trivsamma karaktärerna.

Fakta

Betyg: 3/5

Peliko

Från 6 år

2–4 spelare

Speltid: 20 minuter

Disney Sofia magical Tea party

Det är tebjudning och på kakfatet ligger massor av kakor. I tur och ordning plockar spelarna upp dem och placerar dem antingen på tallrikar med feer på eller instrueras att ”fylla på te” genom att blåsa luft i sin egen eller medspelarnas tekoppar med tekannan. Så småningom är alla kakor utdelade och den med flest på sin egen tallrik vinner.

Dessförinnan har en instruerats i ”bordsskick” genom att hoppa upp och niga och lära sig att det är fel med armbågar på bordet.

Som vuxen kväljs man lite över allt rosa och lila och bordsskicket. Men barnet gillade.

Fakta

Betyg: 2/5

Tactic

Från 3 år

2–4 spelare

Speltid: 15 minuter

Cirapris: 379 kronor

Röda tråden djur

Spelet är ungefär som frågelekarna som brukar finnas i dagstidningar. Du får en ledtråd om ett djur på tio poäng, ytterligare en på nio och så vidare ner till ett poäng. Djuren kan vara både riktiga djur och sagodjur.

En fördel är att det går att spela det på olika sätt beroende på vilka som är med. Spelar man med yngre barn får alla gissa på alla nivåer och den som gissar rätt först får kortet. Spelar man med äldre får alla skriva ner svaren och så räknar man poäng i stället.

Fakta

Betyg: 4/5

Nicotext

Från 7 år

2 eller fler spelare

Speltid: Det bestämmer man själv

Cirkapris: 199 kronor

Envis som en åsna

Jag hade stora förväntningar på det här spelet. Det såg lovande ut på utsidan. Men det visade sig vara tråkigare än väntat. Alla spelare får 14 kort och ska sedan med fem kort på hand i taget försöka bli högst i varje stick. Den som blir högst får flytta åsnan på sin del av spelplanen. Det krävs lite taktik för att vinna men mest bara tur. För simpelt för att det ska vara kul.

Fakta

Betyg: 2/5

Barnspel

Från 7 år

2–6 spelare

Speltid: 15 minuter

Cirkapris: 159 kronor

Fråga på

Familjespel som passar klockrent i husvagnen eller på släktmiddagen.

Det är lätt att komma igång och spelplanen är liten och smidig. Reglerna är tydliga: ni ska hitta på och skriva ner ord som passar in i de kategorier som står på ett kort ni dragit. Sedan är det upp till de andra deltagarna att gissa vilka ord ni skrivit ner genom att ställa ja- och nejfrågor. Och allt går på tid! Gillar man "med andra ord" och högljudda, hetsiga gissningslekar är det här spelet mitt i prick. Extra roligt blir det att man har kortare tid att gissa ju längre på spelplanen man kommer.

Fakta

Betyg: 4/5

Egmont

Från 12 år

2–4 lag

Speltid: 1 timme

Cirkapris: 379 kronor

Galenpratarna

Gillar ni det klassiska radioprogrammet "På minuten"? Här är en lyckad förenkling i spelform där stressande protester mot "upprepning", "tvekan" och "avvikelse från ämnet" ersatts med konsten att smyga in slumpvis valda ord i sin spontana berättelse. Ord som motspelarna ska avslöja för att få poäng. "Galenprataren" slår en tärning för att få fram de tre orden som sedan ska ingå på ett listigt sätt i hens redogörelse för exempelvis "Därför fick jag hemskickat åtta ton lösgodis". Motspelarna ska sedan hitta orden i berättelsen. Näst intill skrattgaranti - åtminstone för de yngre.

Fakta

Betyg: 4/5

WOW entertainment

Från 10 år

2–6 spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Gifta på låtsas

Gift dig med svärmor eller förlova dig med bästa kompisen! Gifta på låtsas är ett partyspel som passar till både middag och fest. Para ihop dig med någon, vem som helst, och sedan gäller det att svara lika på frågorna – som blandar högt och lågt. Svara ärligt eller taktiskt och chockas sen över de andras svar. Hur roligt spelet blir beror till stor del på parsammansättningen. Med lite spontanitet och jämbördiga par blir spelet ett grymt underlag för både skratt och spännande diskussioner. Tråkiga eller ojämna par kan leda till att spelet blir långdraget och inte alls lika kul.

Fakta

Betyg: 4/5

WOW entertainment

Från 15 år

4–6 spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris: 299 kronor

God natt spelet

I Godnattspelet gäller det att hitta sitt gosedjur, jordgubbar, mormors glasögon och dessutom bädda ner sig i sängen innan solen går ned. Spelpjäserna är fyra söta sammetsbeklädda djurfigurer och spelarna hjälps åt för att spara tid. Om alla lyckas är vinsten en gulligt rimmande godnattsaga – som medföljer. Då det är turen som avgör hur många rundor man får spela ligger det en spänning som växer för varje nytt drag vilket gör det barnsliga spelet roligt även för vuxna. Däremot finns smådelar i den färgglada spelplanen så en vuxen bör vara med när de mindre barnen spelar.

Fakta

Betyg: 4/5Tactic

Från 4 år

2–4 spelare

Speltid: 20 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Hello Bunny

På en gräskulle (i plast) sitter morötter (i plast) och högst upp på kullen sitter en kanin (i plast). På en snurra (inte bara av plast) får spelarna veta hur många morötter man får plocka i sin lilla färgglada korg (av plast) från kullen eller från medspelarna. Och rätt vad det är flyger plastkaninen i luften när en morot plockas. Då gäller det att fånga kaninen (inte helt lätt).

Ja, precis så meningslöst är ”Hello bunny”. Naturligtvis finns en kittlande väntan på att kaninstackarn ska flyga iväg. Men det väger inte upp poänglösheten i att plocka små plastmorötter.

Plus dock för kaninens retroutseende.

Fakta

Betyg: 2/5Alga

Från 4 år

2–4 spelare

Speltid:cirka 15 minuter

Cirkapris: 249 kronor

Himmel eller helvete

Ett ovanligt finesslöst handen-på-hjärtat-spel. Man har inte ens försökt förklä det i någon snygg spelkonstruktion. Deltagarna ställs helt enkelt inför frågor om sina toalettvanor, sin ärlighet och sin generositet. Pinsamheter avslöjas, är tänkta att utlösa diskussioner och få folk att lära känna varandra. Det kan tyvärr lika gärna bli obehaglig stämning.

Hög moral ger hög poäng, du får minus om du erkänner att du plockat fridlysta blommor eller ogillar vissa Facebookinlägg. Är sällskapet det minsta vuxet kommer debatten i stället att handla om det tveksamma poängberäkningssystemet.

Fakta

Betyg: 1/5

I know – Livsstil och trender

Det här är en påbyggnadsdel av det större frågespelet "I know". Men det fungerar också att spela med bara den här kategorin. Först får alla spelare höra en fråga därefter ska man bestämma hur många ledtrådar man tror sig behöva för att svara rätt. Du ska också gissa hur bra de andra spelarna klarar frågan.

Ett enkelt och roligt spel som får mig att vilja testa den större originalversionen av spelet.

Fakta

Betyg: 4/5

Frågespel

Ålder: 15+

Antal spelare:2–4

Speltid: 45 minuter

Förlag: Tactic

iKNOW, Vår fantastiska planet

Minivariant av frågespelet iKNOW med pytteliten spelplan och frågor om bara ett ämnesområde. I grunden ett kul spel – men tyvärr inte så länge. Det blir snabbt tråkigt när man för tredje gången ska gissa "Vilket träd?". Originalspelet är bättre.

Fakta

Betyg: 3/5

Tactic

Från 15 år

2–4 spelare

Cirkapris: 199 kronor

iKNOW

Ett frågespel där man kan få poäng även när man svarar fel – vem gillar inte det? Här finns dessutom utrymme för taktik. När man hört frågan får man välja hur många ledtrådar men behöver för att svara, ju färre ledtrådar desto fler poäng. Man ska också gissa om motspelarna kommer att svara rätt eller fel. Enkelt, kul och varierat!

Fakta

Betyg: 4/5

Tactic

Jag ringer

Alex Schulman och Sigge Eklund kom på idén till det här spelet när de pratade i sin podcast. En spelutvecklare nappade, och nu finns spelet att köpa. Idén är att man låtsas ringa upp varandra och svarar på frågor utifrån den ålder som ett kort visar att man har. Typ: "Vem är du kär i?" Och så ska man svara som om man var 8 eller 21 år. Sympatiskt att spelet kallas vänskapsspel i stället för sällskapsspel och att det mer går ut på att lära känna varandra än att vinna. Men vissa frågor är lite väl närgångna!

Fakta

Betyg: 4/5

Nicotext

Från 18 år

2 eller fler spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris: 199 kronor

101 roliga lekar för vuxna

Det här "spelet" är en tjusig låda med 101 lekförslag, och enligt kartongen är spelen avsedda för vuxna och fungerar på allt från konferensen till midsommarfesten.

Men - den midsommarfest i vuxet sällskap som man leker dessa lekar på skippar jag helst. Leken "hitta på så många ord du kan på en viss bokstav gör sig nog bäst på konfirmationslägret.

Ett tiotal av lekkorten i kartongen är väl rätt roliga. Ytterligare en handfull kan säkert funka på en konferens med kollegor som inte känner varandra så väl. Majoriteten av lekarna är dock uttjatade eller helt klart roligast för tioåringar.

Fakta

Betyg: 1/5

Nicotext

Från 7 år

3 eller fler spelare

Speltid: 15 minuter

Cirkapris: 199 kronor

Gissa djuret

Den klassiska gissningsleken 20 frågor kräver en viss ålder. I ”20 frågor Gissa djuret” har en spelplanen till hjälp och det underlättar både för minnet och för att faktiskt komma på vilken typ av frågor en kan ställa. Djuren finns på bild och genom att svara med att lägga olikfärgade marker på spelplanens olika rutor där frågorna finns symboliserade snävar en mer och mer in vilket djur det kan röra sig om. Kul är att det finns en charad-ruta då en får spela djuret. Naturligtvis vill det till att en vet lite om djuret ifråga, men en kan enkelt skippa de svårare.

Fakta

Betyg: 4/5

Alga

Från 6 å6

2–6 spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris: 279 kronor

Efterklok

Dubbel-smart! Både strategi och kunskap i listig kombination. Den som är först på tur besvarar fem kunskapsfrågor; följande deltagare får på samma frågor inklusive ledtråden om hur många rätt de föregående deltagarna hade – dock inte vilka av svaren som var rätt. Lurigare än man tror.; var det Winnerbäck, vägmärket eller 220 volt som hen visste?!

Bra blandning av frågor, enkelt upplägg och alla tvingas vara uppmärksamma hela tiden. "Efterklok" blir en favorit. Synd att det är ett mini-spel eftersom det magra frågekortlagret riskerar att snabbt ta slut.

Fakta

Betyg: 4/5

Kylskåpspoesi

Från

antal spelare

Speltid:

Cirkapris: 219

Mitt första Alias Disney

Precis som i original-Alias handlar juniorvarianten om att en ska förklara ord genom att snacka runt dem, men en spelar inte i lag utan spelet är upplagt så att en person får förklara och övriga gissa och den som gissar rätt får flytta sig framåt, liksom den som förklarat. Ordkorten är illustrerade så även den som inte kan läsa kan vara med och förklara.

Det är riktigt kul, även för en vuxen.

Att det är Disney som står bakom är alldeles väldigt uppenbart, det är några av deras karaktärer som fylkar spelplanen – men de är tack och lov hyfsat könsneutrala.

Fakta

Betyg: 4/5

Tactic

Från 3 år

2-4 spelare

Speltid: 20 minuter

Cirkapris:169 kronor

MIG

Frågespel med resor och upplevelser i fokus och dessutom i smidigt reseformat.

När det är ens tur slår man två tärningar, en som avgör kategori och en som avgör om man har MIG-chans. Svarar man rätt på MIG-chans får man sätta ett kryss i en av spelblockets kategorirutor. Först att kryssa i alla rutor vinner.

Lätt att ta med och lätt att spela. Frågorna känns både aktuella och varierade. Sammanlagt är det 780 frågor så spelar man många gånger blir det förstås till sist så att man får frågor som man fått förut. Kunde man inte svaret första gången, kanske man har lärt sig det till andra.

Fakta

Betyg: 4/5

Compete Now

MIG

Kortslutning

Brukar man begrava de överlevande efter en olycka? Är det kallare i kylen än i frysen? Ja? Nej? Svara nu! Och det gäller att ge fel svar på frågorna – inte rätt. Så fort som möjligt, så många gånger i rad som möjligt. Galet! Alla exploderar av skratt och även den mest superkoncentrerade deltagaren trillar dit till sist. Mycket nöjsamt.

Det perfekta mellanspelet på festen, den perfekta minröjaren på stel bjudning. Inga förberedelser krävs, spelarna bara turas om att läsa från förtryckta kort. Men absolut inget man samlas för att spela en hel kväll.

Fakta

Betyg: 3/5

Kylskåpspoesi

Cirkapris:219 kronor

Kockatoo

Kan du låta som tärningar? I så fall kommer du att vara kung av Kockatoo.

Spelet består av tre uppsättningar bildpar, en som man lägger ut så att alla ser dem och en bild som man drar för att se vad man ska försöka låta som.

Lyckas man, utan gester eller ord, få medspelarna att hitta rätt kort får man behålla kortet. Den som gissat rätt först får det andra kortet. Flest kort vinner.

En enkel idé, men spelet är nog så klurigt.

"Jag vill spela i morgon också", sade sjuåringen, som lyckats låta som ett helt middagssällskap.

För att barnen skulle tycka att det var kul fick vi modifiera reglerna genom att använda färre kort.

Fakta

Betyg: 3/5

Mindtwister

Från 5 år

3–8 spelare

Speltid: 15 minuter

Cirkapris: 229 kronor

Vem vet minst

Familjespel som är en slags blandning mellan Rappakalja och TP. Deltagarna ska svara på allmänbildningsfrågor, men det är fritt fram att bluffa om att man kan eller inte kan svaret. Sedan är det upp till frågeställaren att avslöja bluffen.

Reglerna var lite otydliga vilket gjorde att det tog en hel spelomgång för fyra vuxna att förstå exakt hur det gick till. Men roligt är det! En omgång går precis lagom snabbt, och man skrattar gott åt varandras fåniga försök till att fejka att man ju självklart vet vem som skrev "Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton".

Fakta

Betyg: 4/5

WOW entertainment

Från 14 år

4–8 spelare

Speltid: 40 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Vem finns i slangen

Spelet var lite krångligt att förstå första gången vi läste instruktionerna, men när vi väl satte igång förstod vi och det gick bra.  Det var roligt och vi skrattade mycket - både med och åt varandra. Det var dock krångligt med kategorierna eftersom vi skulle skriva någon som vi båda visste vem det var, och samtidigt passade in i kategorin. Vi fick dock brist på lappar efter första och andra ronden, så vi fick skriva ned fler lappar.  Men spelet var roligt eftersom spelreglerna ändrades för varje rond och blev därför inte enformigt. Det är ett kul familje- och vänskapsspel.

Fakta

Betty: 4/5

WOW entertainment

Från 12 år

4-8 spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Vampyrjakten

Vampyrjakten går ut på att ta sig in till en skattkammare för att få en nyckel och sedan ut igen utan att bli biten av Dracula. För att komma in i skattkammaren måste du dock hitta en fackla. Facklorna gömmer sig under marker i slottslabyrinten. Men marken kan också vara en blodpöl som gör att du får stå över, eller en vitlök som skyddar dig mot vampyrer. Varje spelare får både gå med sin egen spelpjäs och med Dracula och kan på så sätt jaga motspelarna. Och blir du biten är spelet inte över, då förvandlas du till en vampyr och ger dig ut på jakt efter dina motspelare. Spännande och lätt att förstå!

Fakta

Betyg:5/5

WOW Entertainment

från 5 år

Speltid: 30 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Vagabond

Vill du på ett naturligt och osökt sätt visa vänner och bekanta hur berest du är? Och vill du samtidigt bli utägd i flaggkunskap och geografiska basfakta av dina tonårsbarn? Då är det här spelet för dig. När man kommit igenom de lätt överdrivna reglerna väntar en stunds roande spänning med avstamp i världens länder, väderstreck, flaggor och annan kunskap. Åldersgränsen på 15 år är nog rimligt satt men även yngre spelare kan ha kul när kunskapskraven sträcker sig från finska gummihårdrockarna Lordi till Inkariket.

Fakta

Betyg: 4/5

Alga

Från 15 år

2–5 spelare

Speltid: 60 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Tärnings Alias

Dags för hjärngympa! I Tärnings Alias gäller det nämligen att vara både kvicktänkt och ha ett bra ordförord! Slå tärningarna, se ordet och låt de andra spelarna gissa vilket ord du tänker på. Lägg dessutom till kategorier för att springa snabbare på spelplanen. Fungerar bra på förfesten, eller i skolan som ett roligt sätt att hantera bokstäver och ord. Däremot kan spelet vara svårt för personer med läs- och skrivsvårigheter då spelet bygger på att orden stavas rätt. Kul och klurigt i början men blir lätt tröttsamt efter en stund.

Fakta

Betyg: 3/5

Tactic

Från 9 år

3–8 spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Svenska matspel

Det svenska matspelet är en allmänbildande och småtrevlig upplevelse. De flesta frågorna är av rimlig svårighetsgrad. Men en del är av typen ange en exakt siffra. Exempelvis: Hur många sockerbitar finns i en liter apelsinjuice? Och hur många liter honung producerar en bikoloni på ett år? Det är naturligtvis omöjligt att veta för de flesta, men gissningarna ger samtidigt spelet lite större dynamik. Man behöver inte vara superintresserad av mat för att ha en chans i spelet, däremot undrar jag hur bra en 12-åring klarar av frågorna. Spelets målgrupp riktar sig nämligen till 12-åringar och uppåt.

Spelet är perfekt för en lite annorlunda spelkväll med ett par vänner. Det är dessutom lätt att komma in i utan att hindras av krångliga regler.

Fakta

Nicotext

Från 12 år

Cirkapris: 275 kronor

Strawberry Shortcake Labyrinth

Spelet är baserat på Jordgubbs-Lisa från det tecknade barnprogrammet. Spelplanen byggs av pusselbitar så att den bildar en labyrint. Den kan läggas annorlunda varje gång du spelar. I labyrinten ska du ta dig runt och samla så många jordgubbar du kan. När du tror att du har samlat flest bär går du mot mål men du vet inte hur stor din bärsamling är förrän spelet är slut. Bären är nämligen gömda på baksidan av brickorna och dessa får du titta på först när du kommit i mål.

Trevligt men lite tråkigt spel. Barnen tyckte nästan att det var roligare att lägga pusslet som är på baksidan av labyrinten. Pussel och spel i ett.

Fakta

Betyg: 2/5

Tactic

Från 5 år

2–4 spelare

Speltid: 15 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Spontana toner

Sjunger du hellre än bra? Det är inga problem i det här spelet som bjuder på mycket fniss.

En spelare i taget skriver ner ett ord ur en valfri sång och läser sedan upp det högt. Då gäller det för övriga vid bordet att hitta en låt där det ordet ingår och sedan sjunga (eller vråla) minst fem ord från den låten.

Den som klarar det först får flytta fram på spelplanen. På vissa rutor får man ta kort med specialuppdrag – som att sjunga "Sånt är livet" och steppa samtidigt.

De som är lite äldre har en fördel men det går att spela med barn under nio år om man är lite snäll när man väljer ord.

Fakta

Betyg: 4/5

WOW entertainment

Från 9 år

3–10 spelare

Speltid: 20 minuter

Cirkapris: 299 kronor

Scotland yard

En spelare är Mr X och övriga är detektiver från Scotland Yard som ska jaga honom genom att ta buss, taxi eller tunnelbana på spelplanen som är en Londonkarta. Mr X försöker hålla sig undan men den som är på rätt plats vid rätt tid kan gripa honom.

Ett klassiskt spel som fått uppdaterade regler så att det numera går att vara bara två spelare om man skulle vilja det. Det går också att spela på ett lättare och snabbare sätt vilket passar om man spelar med yngre barn.

Klurigt och roligt är det vilka regler man än spelar med. Det gäller att vara logisk och observant, men också att ha lite tur.

Fakta

Egmont

Från 8 år

3–6 spelare

Speltid: 30 minuter

Cirkapris:369 kronor