Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska vara med och bidra till välfärden

Vi vill värna den svenska välfärdsmodellen som bygger på att välfärd och trygghet ska fördelas efter behov – inte betalningsförmåga, skriver Kauko Nisukangas, ordförande i LO-facken i Gävle.

Annons

För oss inom LO-facken i Gävle är det självklart att kämpa för ett samhälle där alla behövs och ingen lämnas utanför. Vi har många medlemmar med handikappade barn, vi vill att de ska få samma chans i livet som alla friska barn i samhället. Det får de
endast i ett samhälle som bygger på en syn att alla människor behövs och att alla har lika värde. Sverige har kört i diket. Nu måste vi bogsera upp landet på rätt väg. Vi inom arbetarrörelsen vet hur man kör!

Hellre trygghet för flertalet än sänkt förmögenhetsskatt för fåtalet. Vi vill värna den svenska välfärdsmodellen som bygger på att välfärd och trygghet ska fördelas efter behov – inte betalningsförmåga.
De rika villaägarna
i Djursholm och Danderyd har fått skattelättnader på 100 000-tals kronor. Detta gör att klassklyftorna nu ökar i samhället, och vi får en underklass som måste ta flera låglönearbeten för att klara sin försörjning. Detta skapar otrygga människor som blir apatiska och inte finner något värde i livet. Vi inom LO vill hellre ha ett samhälle där alla ska ha rätt till trygghet, oavsett inkomst, ålder eller social ställning. Detta skapas genom en rättvis fördelningspolitik.

Kan egna försäkringslösningar vara ett alternativ i stället?
Ja, kanske för många välbärgade som fått stora skattelättnader och har stora inkomster.
Men för LO kollektivet är det ingen lösning, där finns det inga stora förmögenheter och inkomster som kan täcka kostnaderna för privata försäkringar. Vi får ett system likt det i USA, där stora massor står utan skydd.
John F Kennedy sa 1961 i ett tal ”fråga dig inte vad ditt land kan göra för dig, utan fråga dig vad du kan göra för ditt land”.
Vad alla människor kan göra är att bidra till sitt land genom att se till att vi har en välfärd för alla genom skatter som finansierar denna.
Den moderatledda regeringen tycker inte att alla ska vara med och bidra.
De har avskaffat förmögenhetsskatt, villaskatt och sänkt inkomstskatterna med 80 miljarder och lånat pengar för skattesänkningar. Nej till mer av deras marknadsliberala politik.

Vi måste fortsätta den solidariska fördelningspolitiken som så framgångsrikt byggt upp Sverige till den välfärdsstat det har varit fram till nu. Vi måste hindra moderaternas dröm om att riva ner Sveriges välfärd och införa privata sjukförsäkringar och låglöneparadis. Vi vill ha ett land där det finns plats för alla och där alla känner sig behövda.Annons