Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla som fyllt 40 kallas till samtal hos ”folkhälsan”

Ett samtal där man får prata om sina levnadsvanor inspirerar många till nya vanor. I andra landsting har hälsosamtalen visat sig vara både kostnadseffektiva och ge lyckade resultat.

Men alla som skulle behöva dyker inte upp på sina samtal.

2005 gjorde Statens folkhälsoinstitut en beräkning av vad svenska folkets ohälsosamma matvanor och fysiska inaktivitet kostar. Man räknade ut att det kostade samhället cirka 16 miljarder kronor om året.
På landstingets folkhälsoenhet jobbar man sedan flera år tillbaka med att få ner sjuktalen i hjärt- och kärlsjukdomar i länet. Det hälsosamtal som Conny Borg kallades till, är en av de insatser man gör.Alla gävleborgare som fyllt 40 år kallas till hälsosamtal på sin hälsocentral, där man pratar om sina levnadsvanor och utifrån dem får en bedömning av hur stor risken är att man drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. I Gävleborg har man ännu inte hunnit utvärdera resultaten av hälsosamtalen men i andra kommuner, där man jobbat längre med samtalen, har man fått mycket positiva effekter.
Mikael Wall, chef på primärvårdens folkhälsoenhet, berättar om en undersökning som gjorts i Norsjö kommun i Västerbotten.
– Där visade man att man lyckats sänka både blodfetter och blodtryck. Och vi utgår ifrån att när vi jobbar på samma sätt, kommer det att fungera här också.
Men även om alla kallas, är det frivilligt att komma på sitt samtal och Wall medger att det finns en risk att de som behöver det allra mest kanske inte ens går dit.
– Vi når inte ut till alla som skulle behöva det. Men ju fler vi når ut till desto större är ändå chansen att vi kan hjälpa flera.
Från och med nästa år ska en förenklad variant av samtalet, ett slags formulär, finnas på alla hälsocentraler och vara tillgängliga för alla.
– Man brukar säga att primärvården inom två år har träffat 80 procent av befolkningen. Där har man en jättebra möjlighet att nå ut till många, säger Mikael Wall.