Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla som kan jobba ska jobba

Annons

När Alliansen vann väljarnas förtroende stod arbetet mot utanförskapet i centrum. Många år av socialdemokratiskt styre hade lett till skenande sjukskrivningstal och en situation där Sverige hade en av världens friskaste befolkning, men samtidigt också världens högsta sjukfrånvaro. Närmare 770 000 svenskar var sjukskrivna eller förtidspensionerade och många var de som hade fastnat i långa passiva sjukskrivningar utan att få den vård och rehabilitering de behövde för att kunna komma tillbaka till arbetslivet. Socialdemokraternas oförmåga att erbjuda tidiga, aktiva rehabiliteringsinsatser ledde till att över 140 människor om dagen förtidspensionerades bort till ett liv i permanent utanförskap. Människor som kunde ha haft många år kvar i arbetslivet fick sina drömmar krossade och gömdes och glömdes i förtidspensioneringar.
Ingen ska få fastna i långa sjukskrivningar utan vård och rehabilitering. Därför har vi reformerat sjukförsäkringen och lagt fokus på aktiva och tidigare rehabiliteringsinsatser. Forskning visar att längre tids sjukfrånvaro ofta för med sig allvarliga konsekvenser, såsom social isolering, förlorat självförtroende och följdsjukdomar som depressioner och ångest. Genom tidiga insatser kan vi förebygga dessa följder och skapa en kortare väg tillbaka till ett friskare liv.
Tack vare fasta avstämningspunkter och individuellt anpassad rehabilitering får nu tiotusentals människor stöd de länge behövt och har haft rätt till, men aldrig har fått. Bara i år väntas närmare 30 000 långtidssjukskrivna finna vägar tillbaka till arbetslivet tack vare den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Alla har självklart inte möjligheten att ta ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden direkt. Tvärtom så kommer många att behöva långa och omfattande rehabiliteringsinsatser. Men efter åratal i passiva sjukskrivningar får de nu stöd och nya möjligheter att delta efter sin egen förmåga. Även om det för många är ett litet första steg, så är det ett steg i rätt riktning.
Vår ambition är enkel. Vi vill att alla som kan jobba ska jobba. Oavsett bakgrund och var man befinner sig i livet ska man få stöd och hjälp till återgång till arbete. På bara fyra år har svensk sjukfrånvaro gått från att vara högst i världen till att nu plana ut på nivåer likt jämförbara länders. Idag är närmare 200 000 personer färre sjukfrånvarande jämfört med år 2006, vilket tydligt visar att våra reformer har gett resultat.
Om drygt en månad är det val. Då står vi i Alliansen enade, med fokus på att hjälpa tillbaka människor till arbete. Mot oss står de tre vänsterpartierna, vilka snarast förespråkar en återgång till det system som ledde till att var tionde svensk i arbetsför ålder var förtidspensionerad. En återgång vi kommer att göra allt som står i vår makt för att förhindra.
Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot Gävleborg och näringspolitisk talesperson
Gunnar Axén (M)
Ordförande för riksdagens socialförsäkringsutskott

Mer läsning

Annons