Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla tycker inte att svenska språket är så värdelöst

Svar till Magnus Bäckström, 4 juni.

Apropå Magnus Bäckströms insändare 4/6 om att svenskan borde förpassas till hemspråksundervisningen: Ja det vore ju praktiskt för marknadskrafterna om alla talare av världens cirka 6 000 språk och ungefär lika många kulturer skulle överge sitt språk och sin kultur till förmån för ett globalt utslätat språk och tillika kultur och levnadssätt. För språk och kultur hör samman. Som tur är tänker inte alla talare av världens alla språk på samma sätt som Magnus Bäckström. Och det är nog inte särskilt många, inte ens i Sverige, som har samma masochistiska inställning till sitt modersmål.

Alla tycker inte att svenska språket är så obetydligt och värdelöst att det borde slukas av den anglofona jätten Glufs-glufs. Ja, tro det eller ej, men det finns till och med engelsmän som inte tycker att alla borde anglifieras!

Läs gärna betraktelsen ”Språk att äga, älska och ärva” skriven av en infödd engelsman bosatt i Sverige: http://kalinga.se/2009/11/26/sprak-att-aga-alska-och-arva/

Dessutom, och det här kommer säkert som en överraskning för Bäckström, är svenskan faktiskt inte så liten, globalt sett. Det ligger på plats 98 av de cirka 6 000 språken, enligt språkvetaren Mikael Parkvall som skrivit boken ”Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk”.

Och svenska kan studeras som främmande språk vid ett flertal utländska lärosäten. I Tyskland lär det till och med finnas fler som studerar svenska än vad det finns svenskar som studerar tyska!

Självklart kan man känna sig som en världsmedborgare utan att vilja utplåna sitt eget språk. Har man ett äkta intresse för världen bortom Sverige och de anglosaxiska länderna lär man sig dessutom något eller några ytterligare främmande språk.

Så bort med den negativa inställningen till vårt eget språk och andra så kallade ”småspråk” och fram för en språklig mångfald i stället för språklig enfald och utslätning!

Susanne Ljung Adriansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare