Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla undrar. Vad undrar du?

/

Som ni kanske vet har ungdomsmottagningen i Gävle bytt lokaler. De har flyttat från Gamla Grand till centrala Ruddamsgatan 8A (precis bredvid Subway).

Prima begav sig dit för att spana in de nya lokalerna och prata om det där som alla undrar över. Men ingen vågar fråga.

Annons

Till ungdomsmottagningen kan du vända dig om du är mellan 13 och 23 år och känner att du behöver prata om något med en vuxen. Här jobbar barnmorskor, undersköterskor och kuratorer. Ungdomsmottagningen har även två läkare (en manlig och en kvinnlig), en psykolog, och samarbetar även med en dietist.

Charlotte Ridling, barnmorska, berättar att det är många som söker sig till ungdomsmottagningen och att det kan ta flera veckor att få en tid. Till akuta problem som ”dagen efter-piller” har man även jourtider.

– Förut hade vi drop in-tider men de har ersatts med jourtiderna, säger hon. Om man vill ha en jourtid ska man ringa i förväg så bokas en tid in så snabbt som möjligt.
Mer än bara p-piller.

 

Det är viktigt att belysa att ungdomsmottagningen inte bara sysslar med könsjukdomar och preventivmedel. Du kan komma hit om du funderar över livet, sexuell läggning eller bara behöver någon att prata med.

– Vi jobbar med hela människan. Både psykiskt och fysiskt, säger Ing-Marie Stark, undersköterska på ungdomsmottagningen.

När vi var på ungdomsmottagningen så passade vi på att ställa några av de vanligaste frågorna som ungdomar undrar över:

– Om man har haft oskyddat sex med en ny partner är det alltid bra att kolla om man fått en könssjukdom. Alla sjukdomar visar nämligen inte några symptom och ju tidigare man upptäcker en könssjukdom desto bättre är det.

För att testa sig mot klamydia räcker det att göra ett urinprov och efter en och en halv vecka så får man svar.

Om svaret är positivt ringer ungdomsmottagningen upp personen och ber den komma in för behandling och för att prata med en kurator.

Man spårar även upp varifrån smittan kom och meddelar före detta sexpartners om att de måste gå och testa sig.

– Nej, inte om man är över 15 år. Om du är yngre måste du ha med dig en vuxen. Men det måste inte vara dina föräldrar. Det kan vara en skolsyster eller en annan vuxen som du litar på och känner dig trygg med.

De anställda på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt men det är önskvärt att man pratar med någon vuxen även om man är äldre än 15 år. Alla som vill göra abort måste även prata om det med en kurator innan ett beslut kan tas.

– När man vill. Vi finns här och vi erbjuder gynundersökningar. Det måste inte vara något fel för att man ska göra en gynundersökning.

Många som gör det undrar om allt ser rätt och normalt ut. Men om du har ont, klåda eller prickar i underlivet så kan det vara nödvändigt att göra en undersökning för att se om något är fel.

– Nej det behövs inte. Men du måste fyllt 15 år och ha fått din mens.

Mer läsning

Annons