Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen arbetar för jobb

Poul- Erik Jensen, Handelsanställdas förbund och jag är helt överens om en sak. Arbetslösheten i Gävle, som är bland de högsta i Sverige är för hög. På tok för hög.

Det räcker att åka en timme söderut till alliansstyrda Uppsala så är den hälften så hög som s v mp styrda Gävles, eller två timmar norrut, till allianstyrda Sundsvall, så är den 30 % lägre än i Gävle. Även i allianstyrda Hudiksvall är arbetslösheten väsentligt lägre. Det är samma framgångsrika allianspolitik i hela Sverige så alltså handlar Gävles stora problem på arbetsmarknaden om den lokala politiken, eller rättare sagt – bristen på en aktiv näringspolitik. Det är också det som kommer att vara det bestående minnet av den avgående s-ledningen i Gävle. Ni misslyckades med jobben och företagsklimatet och därför fick inte s förnyat förtroende i kommunvalet 2014 av Gävleborna.

I sommar är jag på en omfattande jobb och företagsturne i Gävleborg. Vi Moderater har samlat arbetsgivare i rundabordssamtal där vi diskuterat om hur jobben i länet kan bli fler genom en aktiv näringspolitik. Budskapet har varit tydligt från arbetsgivarna. De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år har varit direkt nödvändiga för att företagen har kunnat behålla, men även anställa fler, medarbetare. Detta i en period av en mycket svår ekonomisk tid med en lågkonjunktur i världen som har påverkat många exportföretag negativt. Sänkningen av moms på mat på restauranger har också varit betydelsefull, liksom jobbskatteavdragen, rut och rotavdraget. Alla reformer ska och måste ses som en helhet. Genom att alla som arbetar har fått en högre disponibel inkomst så har köpkraften ökat. Samtidigt har vi sänkt kostnaderna för arbetsgivarna så att det är fler som vågar och vill anställa. Vi har kunnat överanställa ett par medarbetare sa en företagare i Hudiksvall, tack vare sänkningen av arbetsgivaravgifterna och sänkningen av momsen på mat på restauranger.

Det som gör mig bekymrad är att den s märkta fackföreningsrörelsen i Gävleborg så aktivt motarbetar de egna medlemmarnas bästa. Varför är inte Transport och Pappers på barrikaderna emot en kilometerskatt för tung trafik, som skulle vara ett dråpslag mot skogsnäringen (och alla andra företag) i länet? Varför är inte Handels på barrikaderna emot fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, när det arbetar så många i handeln? Varför är inte fastighetsanställdas förbund på barrikaderna mot s föreslagna försämring av rutavdraget, som skulle påverka antalet jobb i rutbranschen? Varför pratar inte Metall klarspråk om bristen på en gemensam energipolitik mellan s, v och mp? Fördubblade energipriser som en konsekvens av avvecklad kärnkraft som v och mp kräver, skulle påverka jobben i länet i den stora viktiga basindustrin, men självklart även hushållens köpkraft. Varför är inte LO på barrikaderna emot den chockskattehöjning av kommunalskatten i Gävle som minskar en barnfamiljs nettoinkomst med 5000 kr/år? Varför är inte restaurangfacket på barrikaderna emot s föreslagna fördubbling av momsen på mat på restauranger?

Min slutsats är att de enskilda fackföreningsrepresenterna, där många också är aktiv i s som politiker, inte ser till medlemmarnas bästa utan man är en del av socialdemokratiska kampanjapparaten, och det är också en förklaring till att så många medlemmar har lämnat framförallt LO och dess förbund.

Vi i alliansen arbetar aktivt varje dag för att det ska bli fler jobb i Gävleborg och Sverige, och att vi får ett bättre land att bo och verka i. Från 2006 är det över 200 000 fler i jobb i Sverige, och i Gävleborg är det 10 000 färre i utanförskap, men jag är inte nöjd. Det krävs ett maktskifte även i Gävle så att vi får ned arbetslösheten i länet. Det bästa botemedlet mot fattigdom och utanförskap är en aktiv näringspolitik, såväl i Sverige som i Gävle. I det arbetet är självklart även Handels välkomna att vara med.

Lars Beckman
Moderat Riksdagsledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel