Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen bara backar

Annons

Socialdemokraterna är i helgens Sifo-mätning, som sedan länge, ensamt större än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Gapet mellan opposition och högerallians är nästan 15 procent. Stödet för högeralliansens stannar vid 39,6 procent mot valets 48,2 procent.

Mätperioden pågick 11 september. Närmare 2 000 personer tillfrågades.

Under senare delen av mätperioden kom alla dessa budgetutspel som alliansen ställer sina framtida förhoppningar till. Hittills tycks väljarna vara mer än kallsinniga till dessa. Skillnaden mellan de politiska blocken har vidgats sedan augustimätningen. Till fördel för oppositionen.

För tredje månaden i följd återfinns Sverigedemokraterna över fyraprocentspärren till riksdagen. Denna gång med 4,4 procent av väljarsympatierna. Oroande.

Nu kan Fredrik Reinfeldt trösta sig med att det är två år till det riktiga valet i september 2010, men tiden går allt medan alliansregeringen har fortsatt svårt att behålla de väljare man lyckades fånga för två år sedan. I valperiodens halvtid ligger man illa till.

Moderaterna tappar. Man får gå tillbaka till juni 2004 för att hitta sämre siffror än de moderaterna har i denna färska Sifo-mätning.

Kristdemokraterna ligger inom felmarginalen för att hamna utanför riksdagen. Överraskande är att, s, blivit största parti i Stockholm, enligt Sifo. Moderaterna har det svårt.

Nu är opinioner flyktiga. Ingen opinionsmätning kan naturligtvis mäta sig med den som sker på valdagen. I politiken är det långt till 2010, men alliansen kan inte förlita sig på att människor snabbt skulle vända kappan för att rösta med fyrklövern.

Den politiska vardagen överraskade tydligen Fredrik Reinfeldt. I sin första regeringsdeklaration talade han om att den nya regeringen skulle verka för hela svenska folket, och att han skulle lyssna och vara lyhörd för andra röster än de egnas. Av detta blev intet. Bara en jobblinje som just nu krackelerar under finansminister Anders Borgs ekonomiskbyråkratiska verklighetsuppfattning.

Det är den övre medelklassen i landets största kommuner som tjänat på högeralliansens politik. Andra har fått försämringar. Det är också signifikativt att i den nu presenterade Sifo-mätningen håller alliansen ställningarna hyggligt i storstäderna, men faller som en sten i övriga Sverige.

Reinfeldt blev ingen lyssnande statsminister. I valrörelsen talade vi verkligen om vad vi skulle göra, heter det. Visst, men då sades inte ett ord om att deltidsarbetade kvinnor drabbas hårdast av det nya arbetarpartiets försämrade a-kassa, att sjukskrivna skulle få försämringar och att landets pensionärer skulle sättas i strykklass.

De som inte jobbar ska inte premieras. Om de så är sjuka eller pensionärer. Arbetslösa ska skaffa jobb som inte finns. Hittills i år fått drygt 30 000 varsel om uppsägningar och lågkonjunkturen är en verklighet. Kommunernas kostnader för socialbidrag ökar i ett allt snabbare tempo.

Nya kostnaderna har drabbat låg- och mellaninkomsttagare, kostnader som snabbt ätit upp de skattesänkningar som alliansregeringen genomfört; höjda matpriser, höjda hyror, höjda räntor, höjda elpriser. Listan kan göras längre.

 

Högerregeringen befinner sig i en helt annan värld än de arbetslösas, de sjuka och förtidspensionerade och alla andra som har det svårt att få ekonomin att gå ihop. De är de sämst ställda som fått betala notan för skattesänkningarna under de två år vi levt med högeralliansen.

 

Högt. Regeringens budgetbesked om försvaret i helgen vänder upp och ner på samma regerings tidigare politik. Förlorare är finansminister Anders Borg som ansett att försvarets materielkostnader skulle minskas med 3 till 4 miljarder kronor. Nu stannar det vid dryga 2 miljarder. Försvarsdribblet har kostat regeringen ett högt pris i trovärdighet.

Imponerande. Paralympics i Peking ger äntligen medaljer till Sverige. Det är otroliga prestationer vi kunnat följa. Senast 43-årige Anders Olssons guldmedalj och världsrekord på 400 meter frisim. Skytten Jonas Jacobsson borde få årets bragdguld efter tre nya guldmedaljer. Hittills har han genom åren tagit 16 guld i Paralympics. Sanslöst bra.

Mer läsning

Annons