Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen försöker bryta dödläget

I ett försök att bryta det politiska dödläget i landstinget Gävleborg bjuder nu allianspartierna in till nya samtal.


De säger sig vara beredda till kompromisser för att hitta en ny ledning för landstinget.


– Det är dags att lägga prestigen åt sidan, säger moderatledaren Patrik Stenvard.

Mötet är tänkt att hållas i landstingshuset på torsdag nästa vecka.

Då kommer landstinget Gävleborg att ha stått utan fungerande politisk ledning i en hel månad. Det var nämligen 15 december som socialdemokraterna meddelade att de avgår sedan de rödgröna misslyckats med att få igenom sitt förslag till budget.

Någon ny ledning som är beredd att ta över har hittills inte gått att få fram. Men nu gör alltså de fyra borgerliga allianspartierna – moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet – ett nytt försök.

De bjuder in samtliga åtta partier i landstinget till nya samtal för att försöka hitta en koalition som kan leda landstinget till nästa val 2010.

De manar alla att lägga den politiska prestigen åt sidan för att försöka hitta en konstruktiv lösning. Deras förhoppning är att tillräckligt många partier ska kunna samarbeta för att en ny majoritetsledning ska kunna bildas.

– Vi är beredda att göra kompromisser för att hitta en lösning, säger moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard.

Samtliga partier säger sig vara villiga att komma till mötet.

– Läget i landstinget är så allvarligt att jag självklart vill höra vad alliansen har att säga, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.

Men kompromissviljan verkar för den skull inte vara särskilt stor.

S, v och mp fortsätter tjurigt att säga nej till allt samarbete med m.

– Att samregera med moderaterna, det är uteslutet, upprepar Raimo Pärssinen, socialdemokraternas länsordförande bestämt.

Och allianspartierna verkar lika bestämda på att de till varje pris måste hålla ihop.

Centern – som före jul gjorde ett försök att bryta alliansen och bjuda in till samtal utan m – fick på pälsen och tvingats rätta in sig i ledet igen.

– Att alliansen ska vara med är själva ingången i det här, det är ju vi som står bakom inbjudan, säger Patrik Stenvard, som samtidigt poängterar att han inte utesluter någonting.

– Problemet hittills är att det varit alldeles för många stängda dörrar. Vi vill komma ifrån det.