Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen gör för lite, för bak- vänt, för krångligt och för sent

Kliv upp ur soffan och gör det som behövs för att barn och unga ska gå skadeslösa ur krisen, uppmanar Fredrik Lundh i ett svar till Emma Henriksson (KD).

Annons

28 maj talar Emma Henriksson, Kristdemokraternas familjepolitiska talesman, om för oss i Unga Örnar vad regeringen gjort för barnen i den ekonomiska krisen. Vi krävde 11 maj att barn ska få gå skadeslösa ur den ekonomiska krisen. Du tycker att KD skyddar barnen i krisen.

Du tar upp flera saker. Vi granskar några; till exempel införande av barnomsorgspeng – har det över huvud taget någon praktisk betydelse för barns villkor i hårda tider om förskolan finansieras via pengsystem eller anslagssystem?

Till exempel vårdnadsbidrag för ökad valfrihet.

Vårdnadsbidrag kräver att ingen i familjen är arbetslös och att man är frisk. Tid med vårdnadsbidrag ger inte rätt till a-kassa. På vilket sätt är vårdnadsbidraget ett sätt att skydda barn i den ekonomiska krisen?

Till exempel jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen.

Sju personer fick jämställdhetsbonus första halvåret 2009. Det kostade 6 miljoner att administrera? Hur hänger det ihop med barn och ekonomisk kris?

Till exempel nystartsjobb i offentlig sektor.

Nystartsjobb ger ersättning till arbetsgivaren, två tredjedelar av de som hade nystartsjobb 2008 gick ut i fortsatt arbetslöshet direkt efter. Företagen fick under tiden billig arbetskraft. I offentlig sektor skärs det ner och du menar väl inte att nystartsjobb ska ersätta borttagna jobb?

Till exempel satsning för att stimulera kvinnors företagande.

KD menar kanske mammor? Nyföretagarcentrum konstaterar krasst att många tvingas starta eget eftersom inga andra möjligheter finns.

Till exempel de som i dag varslas från offentlig sektor. De som KD vill ska starta eget i vård- och omsorgsbranschen och erbjuda sina tjänster till kommuner och landsting (som gör nedskärningar)?

Det mesta blir fel när du försöker försvara regeringen. Alliansen på alla nivåer gör för lite, för bakvänt, för krångligt och för sent. Drar ner utbildningsplatser, gör nedskärningar i kommunerna, lånar till skattesänkningar, sänker ersättningen till arbetslösa till en nivå i europeisk strykklass. Den ekonomiska krisen är inte ert fel men ni har ansvaret för hur ni gör i det här landet för att minimera krisens effekter.

Kommunerna kommer enligt deras egna ekonomiska rapport att gå med 3 miljarder minus 2009. Trots statsbidrag måste man dra ner på personal och verksamhet. Det kommer att vara så i flera år. Du applåderar att statsbidragen till kommuner och landsting ökat med 17 miljarder. Regeringens finanspolitiska råd har sagt att det räckte inte på långa vägar för att klara kommunernas kris.

Hittills i år har 5 000 människor som jobbar inom välfärden varslats. Jobben försvinner där barnen finns – i skola, vård och omsorg.

ordförande Unga Örnars Riksförbund

Mer läsning

Annons