Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen i Gävle har ingen plan och näringslivet förs bakom ljuset

Varje år upphandlar Gävle kommun varor och tjänster för över 800 miljoner kronor. Det är våra medborgares skattepengar som ska användas till bästa nytta när vi köper skolmat, olika tjänster, pennor, papper, böcker och allt som alla kommunens verksamheter behöver.

Alla de miljoner kronor kommunen handlar för kan och bör användas aktivt för att styra kommunen mot våra uppsatta mål. Vi rödgröna partier har genom vårt engagemang i Inköp Gävleborg velat styra inköpen så att de bidrar till en bättre ekonomi i Gävle kommun, högre miljökrav så att det vi köper inte försämrar miljö och klimat, och sociala krav så att lokala företag eller arbetstillfällen skapas och gynnas.

I årets internkontrollplan för kommunstyrelsen som vi rödgröna partier återremitterade delar av, kan vi se att i Gävle kommun har vi stora problem att hålla oss till beslutade avtal. Vi ser vid stickprov att vi alldeles för ofta handlar utanför de avtal vi har ingått med leverantörer. Det är inte försvarbart varken etiskt, ekonomiskt eller miljömässigt. De krav vi ställer i upphandlingarna följs därmed inte, och våra lokala företagare blir förda bakom ljuset.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill att medborgarnas pengar ska användas på smartast möjliga sätt för att kommunen ska göra inköp som både stödjer det lokala näringslivet, skapar lokala jobb och bidrar till en bra miljö.

Alliansen och Sverigedemokraterna har sett till att Gävle lämnar Inköp Gävleborg, länets största organisation för inköp där vi tillsammans i länet kan göra smarta upphandlingar men har i övrigt inga idéer hur vi ska komma tillrätta med våra egna problem. I åtgärdsplanen vi fick se idag på kommunstyrelsen anges enbart ”vi ska fortsätta rulla ut inköpsorganisationen”.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill att medborgarnas pengar ska användas på smartast möjliga sätt för att kommunen ska göra inköp som både stödjer det lokala näringslivet, skapar lokala jobb och bidrar till en bra miljö. Då måste vi politiker arbeta aktivt med frågan och ha en plan - det duger inte att bara lämna regionala samarbeten och sedan lämna fritt spelrum för organisationen att sköta sig själv. Dessutom blir näringslivet och företagen förda bakom ljuset när avtal inte följs.

Till nästa kommunstyrelse hoppas vi att Alliansen tagit vår återremiss på allvar och tagit fram en plan för hur Gävle kommun bättre ska hålla sig inom ingångna avtal. I den rödgröna budgeten för i år, som Alliansen nu styr kommunen med, såg vi en möjlig besparing för Gävle kommun på minst 10 miljoner kronor om vi bara handlar inom våra befintliga avtal. Men med Alliansens helt obefintliga styrning på området kommer besparingen aldrig bli av vilket kan leda till besparingskrav i kärnverksamheten. Detta är illa både för Gävleborna och för näringslivet!

Rödgröna kommunalråd i opposition i Gävle

Therese Metz (MP)

Gin Akgul Hajo (V)

Åsa Wiklund Lång (S)

Jörgen Edsvik (S)

LÄS fler debattartiklar här:

Sjukvården förblöder ekonomiskt – vi vill lösa problemen

Replik: Även landsbygdens barn har rätt till skolan!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel