Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen i Gävle ser skolan som en valfråga

Gävles politiska opposition vill skära i kommunstyrelsen, och sänka ambitionsnivån för gasklockeområdet.

I stället vill Alliansen lägga pengar på att minska barngrupperna i förskolan.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna presenterade på måndagen sin plan för hur skattepengarna ska fördelas i Gävle kommun de kommande tre åren.

För att förstärka sitt budskap valde de att hålla presskonferensen på Klintbergsgårdens förskola, granne med Gävle sjukhus. Alliansen förklarade att de vill minska barngrupperna till att maximalt 15 barn i de äldre grupperna och ännu mindre grupper för de yngsta i förskolan.

– Vårt mål är att följa Skolverkets rekommendationer. Tar vi över fastslår vi det så fort som möjligt. Vår målsättning är att klara det innan mandatperioden är över, sa Per-Åke Fredriksson, oppositionsråd för Folkpartiet.

Ser man till faktiska summor är det i barn- och ungdomsnämnden och kommunstyrelsen som de politiska grupperingarna tänker mest olika. Alliansen vill lägga 27 miljoner mer än majoriteten på skolan. Därför behövde de skära 30 miljoner kronor, ungefär 14 procent, från kommunstyrelsen genom att ta bort ett så kallat projektkonto, som även är en slags buffert för oförutsedda utgifter.

– Vi vill effektivisera mer, se över antalet projekt. Kommunens information- och marknadsfrågor anser vi att man kan lägga ut på entreprenad till det privata näringslivet, sa Birgitta Bjerkén, Moderaterna.

Alliansen vill ta bort gratis bussresor för pensionärer och satsa mer pengar på gräsklippning, gatubelysning och att laga gropiga vägar.

– Det är viktigt att folk känner sig trygga, sa Per-Åke Fredriksson.

Oppositionen vill också spara 2 procent av skatteintäkterna till investeringar, för att slippa låna pengar till exempelvis nya förskolor.