Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen och röd höst

Tidskriften Fokus hade i somras en artikel om att alliansen tappat initiativet i svensk politik. Det började med statsminister Reinfeldts tal i Almedalen 2011, där han pratade om att fler bör jobba till 75 år när fler blir 100 år gamla.

Annons

Debatten började sen handla om sådant som missgynnar regeringen, som motståndet mot att företag gör vinster på skolor och åldringsvård, samt att skolan dras med problem efter sex års borgerligt ansvar för skolpolitiken.

I det läget pytsar regeringen dessa veckor ut höstbudgeten bit för bit för att få uppmärksamhet i medierna. Regeringen far på turné. För en vecka sedan var den i Linköping. Härom dagen var den i Helsingborg och i går var alliansledarna i Kiruna, där statliga gruvjätten LKAB dominerar näringslivet.

Staden ligger i S-rött land. Stefan Löfvens socialdemokrater är ett 50-procentsparti i senaste valet och har nog än mer nu när S har 35 procent i mätningarna, mot 30,7 i valet.

I 30 år från oljekrisen 1973 förknippades Kiruna med problem. Arbetslösheten var hög, AMS kallades Alla Måste Söderut, för att få jobb.

I början av 80-talet uppmanade en företagsdoktor regeringen Fälldin att lägga ned LKAB. LKAB blev dock kvar, men Kirunas utflyttning var stor. Kiruna minskade från 70-talet från över 30 000 invånare till 23 000 nu.

För på 00-talet kom Kinatillväxten. Järnmalmspriset steg. LKAB gick med vinst, vissa år 5 miljarder kr. LKAB bröt sig djupare under Kiruna och staden måste nu flyttas. Arbetslösheten är 4 procent, mot rikssnittets 8.

I Pajala startas snart gruvbrytning. Malmen där ska fraktas med lastbilar till järnvägen i Svappavaara några mil från Kiruna. Däremellan ska byggas en bättre, delvis ny, väg. Regeringen deklarerade i går att den anslår 3,5 miljarder kronor till vägbygget och förbättring av järnvägen där. Det sker 2013 till 2017. Det är bra.

Den regeringströtta alliansen gör så gott den kan i sin höstoffensiv. Men sådana offensiver har vi sett varje höst i fem år och det råder nu röd höst där Stefan Löfven och hans parti står starka, i Kiruna och i väljaropinionen.

Alliansen känns, trots höstturnén, inte fräsch längre, inte heller dess idéer om marknadslösningar på alla möjliga områden. Alliansens bäst-före-datum har passerats.