Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen saknar vett och sans

Om den sittande regeringen får fortsätta kommer allt fler att behöva nyttja fattigvården och på gator och torg kommer det att vara vanligt med tiggande pensionärer där många är bostadslösa.

Pensionärerna har under många år sett sin levnadsstandard urholkats och har brist på pengar till de livsnödvändiga utgifterna.

För en tid sedan presenterade en pensionärsorganisation en undersökning som visade på mycket kraftiga prisökning på matvaror som varje pensionärshushåll behöver för att överleva.

Hyrorna ökar kraftigt, elpriserna ökar och i stort sett varenda nödvändig kostnad som en pensionär har för sin överlevnad ökar i snabbare takt än pensionen. Många pensionärer har inte ens råd med prenumeration på en dagstidning eller att köpa en klädtrasa.

En pensionär med 15 000 kronor per månad betalar cirka 700 kronor mer i skatt per månad än en löntagare.

Antagligen tycker Frederik Reinfeldt att pensionärer är andra klassens medborgare. Pensionärerna är värda en bättre behandling än den som de får av den nuvarande alliansregeringen.

Nu är måttet rågat för nu vill moderaterna ta det tredje steget i skattesänkningarna för ”folk som jobbar” som det heter och sänka skatten med 15 miljarder kronor ytterligare. Det innebär att en inkomsttagare med 21 000 kronor per månad får 1 494 kronor i sänkt skatt och en med 28 000 kronor per månad får 1 494 kronor i sänkt skatt.

Det är de nuvarande pensionärerna som slet under långa arbetsdagar i tunga jobb och betalade väl tilltagna skatter som gjorde det möjligt för Frederik Reinfeldt och de övriga i alliansregeringen att växa upp i ett välfärdsamhälle med bra utbildning och ett väl fungerande sociala skyddsnät.

Skapa rättvisa och ge alla pensionärer samma skatteavdrag som löntagare nu när statens kassa är välfylld som statsministern säger i stället för att skapa nya spänningar bland pensionärerna genom att dela ut allmosor till dom sämst ställda pensionärerna.

Pensionärerna måste stoppa det inhumana ledarskap som alliansen står för och byta ut dem valet 2010.

Flanör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel