Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen satsar mest i Europa

Vi befinner oss i en av de värsta kriserna i det internationella finansiella systemet sedan depressionen.

 Det talas om den största ekonomiska nedgången i världsekonomin på 25 år och för en liten, öppen och handelsberoende ekonomi som den svenska får det omedelbara konsekvenser. Vårt län, Gävleborg, är ett av de hårdast drabbade. Bara i november månad varslades 1 485 personer om uppsägning varav två tredjedelar i Sandviken. Men också på många andra företag som Ovako i Hofors, Huddig i Hudiksvall och SMP i Ilsbo finns många varslade som en direkt följd av krisen.

Alla parter; fack, företag och samhälle måste nu göra allt för att mildra och överbrygga effekterna av den lågkonjunktur som slår emot Sverige med full kraft. Det är mot den bakgrunden som alliansregeringen nu presenterat ett extra stimulanspaket för jobb och omställning på 8,3 miljarder.

Samtidigt som dessa satsningar är viktiga för att motverka lågkonjunkturen och överbrygga krisen måste vi ha rimliga förväntningar på vad man kan åstadkomma inom ramen för finanspolitiken. Det finns inga mirakel- kurer som vissa ger sken av, och vi kan inte ut- radera en internationell lågkonjunktur. Under 70- och 80-talen gjorde många regeringar misslyckade försök att jämna ut varje konjunktursvängning vilket ledde till skenande budgetunderskott.

Det är grundläggande att förbättra företags och hushålls möjligeter att låna till rimlig ränta när finansmarknaderna nu gått i stå. Mot den bakgrunden är riksbankens räntesänkning och det garantiprogram som ska säkerställa bankernas och bostadsinstitutens upplåning viktiga.

I höstbudgeten presenterade vi sänkt skatt så att det lönar sig bättre att arbeta. Det stärker konsumtionen eftersom hushållen får mer pengar kvar. De rekordstora satsningarna på infrastruktur, forskning och utbildning ger fler jobb, men höjer också Sveriges produktion på sikt.

De ökade resurserna till arbetsmarknadspolitiska åtgärder är också rätt när vi nu befinner oss i lågkonjunktur. Totalt har arbets- förmedlingen närmare 42 miljarder till sitt förfogande för arbetsmarknads- och utbildnings-politiska insatser nästa år.

Mot alliansens satsningar står nu vänsterblockets politik med vänsterpartiets innersta önskan om en skattechock och miljöpartiets strävan efter kraftigt höjd skatt på diesel och bensin samt en snabbavveckling av kärnkraften.

Hur det ska förbättra förutsättningarna för krisdrabbade företag är högst oklart.

 

Margareta B Kjellin,

riksdagsledamot, m

Tomas Tobé,

riksdagsledamot, m

Hans Backman,

riksdagsledamot, fp

Sven Bergström,

riksdagsledamot, c

Lennart Sjögren,

partisekreterare, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel