Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen spolierar våra barns framtid

Annons

Oändliga är de petitesser "skolministern" Jan Björklund föreslagit genom åren för att göra skolan "bättre". I stället blir den sämre. Inte eleverna utan skolorna. I första hand är det friskolorona som tillåts spela med våra barns framtid. Men kan det bli annorlunda när riskkapitalister och finansbolag med vinsten som enda drivkraft har obegränsad makt att driva skolor hur lite organiserat som helst. Utan några som helst kunskapsmässiga krav och garanti för att barnen om de börjat i en friskola också får fortsätta till de gått färdigt. Nu kan en friskola som aldrig bort fått startat verksamheten kunna avbryta eller tvingas avbryta utbildningen för att den är för usel utan att någon tar ansvar för barnen.
Här ett exempel bland dem som blir fler och fler.
Detta gäller friskolan Baggium. Den har nu pga vanskötsel kommit igen under nya namnet Sandvikens Praktiska Gymnasium. De elever som går tredje året på "Wildlifeprogrammet" måste pga bristande undervisning och usla eller inga studieplaner alls tvingas läsa in ett läsår på en termin! "Skolan" har haft mer än halvdussinet grava anmärkningar och ändå får den fortsätta under nytt namn.
Vad är vitsen med att Jan Björklund föreslår en massa nya - ofta rent ut sagt dumma rutiner - när han inte tar tag i det väsentligaste. Nämligen ordning och reda vad gäller studieplaner, riktiga lärare etc.
Under de senaste åren har vi haft ett stort antal skolor som inte kunnat fullgöra sina skyldigheter mot eleverna utan bedrivit en slags låt gå politik. Ofta bara slagit igen skola utan att på något sätt kompensera eleverna. Björklunds skolmyndigheter ser förfallet men med Björklunds goda minne får det fortgå i åratal. När ungdomarna sedan kommer ut har de inga som helst kunskaper. Av 17 elever som påbörjade utbildningen 2009 finns nu endast 4 kvar. Det är Björklunds förbannade skyldighet att både kompensera dessa elever ekonomiskt såväl som utbildningsmässigt. Och den ekonomiska ersättningen skall de skolansvariga (friskolan) svara för.
Många av dessa barn förlorar inte bara utbildning utan många tappar också fotfästet och hamnar utan för samhället. Ja många har tom börjat knarka.
När avreglering och privatisering görs av fundamentalistiska skäl kan det inte sluta med annat än fiasko. Och det är detta fiasko vi medborgare och våra barn tvingas leva med därför att vi har en regering som följer en så stelbent ideologi som gör den
både rigid och blind att se verkligheten. Medborgare vägra spela med i detta vanvett
och svek mot våra barn.
Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons