Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen tömd

De fyra partiledarna kallade samman medierna för att informera om regeringens nystart; nu skulle steg tas för att minska avståndet till oppositionen.

Annons

Febrig förväntan från borgerlighetens skribenter, snart skulle 80 procent av landets tidningar fyllas av nya ideer, nya förslag, revolutionerande reformer. Valet om två år, som kastar dystra skuggor över Alliansen, kändes äntligen närmare och möjligt att vinna.

Det blev en kort stund av politisk enighet; Konkurrensverket skulle få mer pengar för att öka konkurrensen.

En manifestation för allianspolitiken? Snarare en sorglig uppvisning i politisk impotens.

Strax utanför högkvarteret i Visby låg, spegelblankt, det missade tillfället. Österjön, nerskitad, förgiftad, stinkande av giftalger kunde ses som en gåva till en handlingskraftig regering.

Här skulle renas, röjas upp och återställas! Och miljoner plockas fram för att spola rent alla avlopp, dra ner utsläpp och minska jordbrukets giftanvändning. Ett storstilat steg mot ett friskare hav, innan det var för sent.

 

Så hade alla andra regeringar handlat, tyngd av urusla opinionssiffror, utsatt för de egna sympatisörerna missnöje, hånad på varje borgerlig ledarsida för det eländiga misslyckandet med FRA, med skenande inflation, den högsta på 15 år, galopperande ränta, allt dyrare mat, förfärliga oljepriser, strejker och skattesänkningar som inte gjorde någon gladare. Och ett försvar utan vapen och pengar.

 

Dessutom en rapport om att klyftorna ökar, trots jobblinjen och rekordlåg arbetslöshet.

Ett fantastiskt tillfälle! Allt ljus på Almedalen och denna presskonferens!

Men regeringen orkade inte med något av detta. En pinsam tystnad bara, ännu en medial katastrof och ett nytt pinsamt politiskt nederlag.

Moderaternas partisekreterare ställdes upp framför radions mikrofoner för att förklara sig. Inget blev sagt som inte redan sagts. En bild av en regering som kört fast och inte vet vad den skall ta sig till när varje ”reform” sänkte redan förfärliga opinionssiffror ännu en bit mot underjorden.

 

Uppgivenhet siktas i några kommentarer om varför det är så illa och varför väljarna vänder sig bort.

 

I en blek debattartikel i Svenska Dagbladet förklarade alliansledarna att de tänkte bli mer synliga inför nästa valrörelse. ”Kampanjaktiviteter” skall dras igång och arbetet ”accelereras”. En retoriskt tom, men oreflekterande självförhärligande deklaration utan mer substans än detta: Vad vilja Mona Sahlin?

Hon måste, skriver de fyra, ”ta bladet från munnen” och förklara sig. I väntan på den rapporten lovar de fyra att fortsätta arbetet för att göra Sverige till ”ett ännu bättre land”.

 

Ett första steg kunde då vara att skaffa sig en bättre, och mer entusiasmerande författare av debattartiklar. Kanske Ulf Adelsohn, som i Expressen lägger ut 12 förslag till en bättre regeringspolitik.

 

Här finns en del av det Reinfeldts trötta och redan sönderregerade kvartett saknar: gott humör, ideer för att kommunicera med väljarna, några goda råd och lite konkreta aktiviteter för att göra vänner och sympatisörer mer positiva.

Men Adelsohn? Det räcker med en i regeringskretsen.

Mer läsning

Annons