Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Vi vill se en bättre vård i Tierp

De senaste fyra åren varit en förlust för patienter och medarbetare och för vården i Tierp. Slitna och underdimensionerade lokaler, stängda ögon- och öronmottagningar, stängda vårdplatser och en stängd Barn- och ungdomspsykiatri, skriver Stefan Olsson, Malin Sjöberg Högrell, Johan Örjes, Björn-Owe Björk och Emilie Orring.

Patienter har fått vänta allt längre på vård, personal har sagt upp sig och fler och fler sjuka människor har fått resa än längre sträckor för att få tillgång till vård. Socialdemokraterna är ansvariga.

Vi i Alliansen anser att detta inte längre duger. Istället vill vi satsa på vården i Tierp. Vi har tre konkreta förslag som skulle göra stor skillnad för både patienter och medarbetare.

 

Vårdcentralen är idag en av länets största sett till antal listade men samtidigt utgör de trånga och slitna lokalerna i vårdcentrum en dålig arbetsmiljö för personalen. I Socialdemokraternas förslag till fastighetsinvesteringsbudget finns bara en förstudie med 2022. Alliansen kommer påbörja förstudien redan 2019 och börja bygga en ny vårdcentral under kommande mandatperiod.

Sedan sommaren 2016 har Barn- och Ungdomspsykiatriska mottagningen i Tierp varit stängd. Detta har lett till kraftigt förlängda väntetider och att barn och unga som mår dåligt behövt åka 10 mil för även de mest enkla besöken. Det är inte hållbart. Alliansen vill ta i krafttag för att åter se en fullt fungerande BUP-mottagning i Tierp igen. På lång sikt behövs det rekryteras mer personal och stärka psykiatrins roll i primärvården. På kort sikt vill vi se över möjligheterna att upphandla en del av verksamheten för att öka tillgängligheten och även se över möjligheterna till digital vård för barn och unga i Tierp. 

 

Flera utredningar som Region Uppsala har gjort pekar på möjligheten att flytta specialiserad vård från Akademiska Sjukhuset ut i länet. Trots detta har de rödgröna gjort precis tvärt om. Alliansen vill istället göra som utredningen Effektiv och Nära vård 2030 föreslår och snarast påbörja arbetet att flytta ut mer specialistvård närmare alla invånare. Ett exempel på specialistvård som bör kunna flytta tillbaka är öronmottagningen. Med mer specialistvård ute i länet och på Tierps vårdcentrum kan vi på riktigt skapa en effektivare vård.

 

Den 9 september är det val och vi i Alliansen i Region Uppsala vill satsa på vården i Tierp nu. Vi vill ha en närmare och bättre vård i hela länet även i Tierp.

 

Stefan Olsson (M), Regionråd

Malin Sjöberg Högrell (L), Regionrådskandidat

Johan Örjes (C) , Regionråd

Björn-Owe Björk (KD), Regionrådskandidat

Emilie Orring (M), Regionråd

 

LÄS fler debattartiklar här:

Beckman (M): Missat arbetslöshetsmål bäddar för sossarnas valförlust

Mörtman (SVG): S jagar återigen företagare!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel