Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen vill att fler ska få möjlighet till ett strandnära boende

Annons

Sedan de nya strandskyddsreglerna trädde i kraft 2009 och 2010, med syfte att landsbygdskommuner med gott om obebyggda stränder ska kunna locka nya invånare genom att erbjuda attraktivt boende, finns det sådant som pekar på att reglerna inte har fyllt sitt syfte, att de tillämpas olika över landet eller inte har lett till avsedda effekter. Så ska det inte vara.

Därför satsar alliansregeringen 23 miljoner kronor per år för att under åren 2012 till 2014 bland annat genomföra särskilda informations- och kompetensinsatser om hur kommunerna ska tillämpa de nya strandskyddsreglerna. Målet är att göra det lättare för landsbygdskommuner att skapa attraktiva boendemiljöer, samtidigt som de nya reglerna stärkt skyddet i tätbefolkade områden där många stränder redan har blivit privata tomter.

Landsbygdskommuner med strandnära områden kommer dessutom att kunna få planeringsstöd. Utöver detta tänker alliansregeringen även ge Boverket och Naturvårdsverket i uppdrag att göra en översyn av utfall och tillämpning av det nya regelverket och vid behov föreslå förändringar.

Vi gör detta därför att det dels är viktigt att fler kommuner ska kunna planera för sin egen utveckling, men framförallt därför att fler människor ska kunna förverkliga sin dröm om ett strandnära boende. Vi ser detta som en nyckel till en fortsatt utveckling av hela Sverige.

Margareta B Kjellin (M)
riksdagsledamot Gävleborgs län

Mer läsning

Annons