Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen visar sitt klassförakt

På ren svenska innebär det att högerregeringen anser att arbetslösheten är den arbetslöses eget fel, skriver Torbjörn Johansson och Roger Hedblom.

Annons

Under de senaste åren har signalerna om minskad tillväxt, ökad arbetslöshet och fler varsel duggat tätt. Bara under september månad 2009 ökade varslen inom byggbranschen med över 1 000 anställda. I dag finns det 316 arbetslösa byggnadsarbetare i Gävle.
Det är mot denna verklighet som tre år av borgerligt vanstyre ska prövas.
Vad har den borgerliga regeringen gjort för att förhindra en personlig katastrof för dem som riskerar att bli av med jobbet?


Regeringen har visat prov på en enorm medvetenhet och vilja att slå sönder den svenska arbetsmarknaden. Det första som regeringen Reinfeldt vidtog med stor styrka och målmedvetenhet var att slå sönder a-kassan. Som ett första steg i slakten av a-kassan var att chockhöja avgiften till den.
Ett år efter högerregeringens tillträde hade a-kassan tappat 500 000 medlemmar.
Att högerregeringen som första steg i att slå sönder arbetsmarknadspolitiken gav sig på
a-kassan är ingen slump. Regeringsledamöterna, som de flesta har fått sin ideologiska skolning hos högerns tankesmedja Timbro, vet att a-kassan är den grundbult en
anständig arbetsmarknadspolitik vilar på. Förstörs a-kassan faller resten av sig själv.

Ett andra steg i att förstöra a-kassan är att så ofta som möjligt ändra de regler som gäller för att den arbetslöse ska få sin ersättning. Denna taktik är bakgrunden till att arbetslösa får vänta ända upp till sju månader för att få sin berättigade ersättning.
Det tredje steget som regeringen vidtagit för att förstöra a-kassan är att sänka ersättningsnivåerna så mycket som möjligt. Detta har nu lett till att 79 procent av
a-kassans medlemmar vid arbetslöshet får mindre än 80 procent av den tidigare lönen vid arbetslöshet.


Ett fjärde steg i den borgerliga regeringens attacker mot a-kassan är att helt förändra finansieringen av den. Man har bestämt att a-kassan ska bära en tredjedel av sina kostnader själv. Det innebär att en a-kassa med hög arbetslöshet, Byggnads till exempel, får en helt annan avgift än en
a-kassa med låg eller ingen arbetslöshet, till exempel Polisförbundet. Detta motiverar Borg och statsminister Reinfeldt med att den arbetslöse ska känna ett ansvar för att arbetslösheten ökar.
På ren svenska innebär det att högerregeringen anser att arbetslösheten är den arbetslöses eget fel.

Vi undrar, är det medlemmarna i respektive a-kassa som är ansvarig för den förda regeringspolitiken med skenande arbetslösheten som följd.
Ett meningsfullt medlemskap i en a-kassa ska innebära att det ger en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet.

Vi menar också att en anständig a-kassa är frivillig och att medlemskap är billigt. Ingen ska av ekonomiska skäl tvingas vara oförsäkrad vid ofrivillig arbetslöshet.


avtalssekreterare i Byggnadsordförande i Byggnads i Gästrikland

Mer läsning

Annons