Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens tid är ute

Är alliansregeringens tid ute? Frågan är befogad, av flera skäl.

Ett är dess minoritetsläge i riksdagen. Den kan på grund av det inte vara säker på att få igenom sina förslag. Det är därför som den i budgeten föreslår sådant som också oppositionen är positiv till, som satsningar på järnvägen.

Ett annat skäl är att de flesta av de som grundade alliansen har lämnat politiken. Det är två partiledare och flera av de då ledande Moderaterna. Kvar av ursprungliga alliansgänget är bara Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Och Göran Hägglund.

Det leder till tredje skälet. Alliansens främsta person är Fredrik Reinfeldt. I helgen spekulerades det om att han kan efterträda José Manuel Barroso som EU-kommissionens ordförande. Den som ska få den posten bör vara en regeringschef.

Denna spekulation är smickrande för Reinfeldt, som nu är erfaren regeringschef. Men det är inte bra för alliansen. Om Reinfeldt lämnar den (Barrosos efterträdare måste tillträda flera månader före valet 2014), vem blir då ny moderatledare och statsminister? Borg?

Ett fjärde skäl är alliansens låga väljarstöd. Det hjälpte inte alliansens opinionssiffror att den under en månad pytsade ut nyheter ur budgeten och var i mediernas nyheter. Den sammanvägning av fem opinionsmätningar i september som Sveriges radio i går publicerade visar det.

Alliansregeringens fyra partier noterade 44,0 procent. Men eftersom Kristdemokraterna ligger under riksdagens spärr skulle de tre allianspartier som kommer in i riksdagen bara få 40,7 procent.

Socialdemokraterna skulle enligt sammanställningen få 34,0 procent. Vore det val pekar allt på att Stefan Löfven (S) skulle bli ny regeringschef. Detta även om det är oklart vilken typ av regering han skulle leda.

Centerpartiet fick 4,3 procent. Det är ett anmärkningsvärt lågt stöd. Annie Lööf, som valdes till ny centerledare för ett år sedan, har snarare sänkt än lyft partiet.

Hennes företrädare Maud Olofsson kallades alliansens moder, och Reinfeldt dess fader. En förälder är nu borta från regeringen och det spekuleras om att den andra ska byta jobb.

Den regerande alliansen har sett bättre dagar. Kanske är det alliansens sista dagar som vi ser nu.

Robert Sundberg