Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansstyrt Gävle hade varit annorlunda

Per Falk flitig socialdemokratisk debattör, som kallade det egna partiet ryggradslöst på Arbetarbladets debattsida för ett par veckor sedan, undrar vad v mp och s i Gävle hade kunnat göra för att undvika den omfattande företagsflytten som har skett från Gävle de senaste 10 åren.

Han räknar upp alla företag och viktiga arbetsplatser som har flyttat och den listan hade tyvärr kunnat göras än längre. Konsekvenserna av den omfattande företagsflykten är att det rödgrönt styrda Gävle nu har Sveriges högsta lokala arbetslöshet. Tack vare alliansens nationella politik så har en viss dämpning kunnat ske av arbetslösheten och jag tänker då på RUT och ROT avdragen, jobbskatteavdraget och halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år samt halveringen av restaurangmomsen. I restaurangnäringen arbetar det ca 2800 personer så det är en viktig inkörsport till arbetsmarknaden för många unga. I Gävle finns det många framgångsrika företag inom telemarketingbranschen där många under 26 år arbetar och en fördubbling av arbetsgivaravgifterna skulle slå hårt mot dessa företag och de anställda medarbetarna. Det är så den lokala och nationella politiken hänger ihop.

Det enkla svaret till Per Falk är att vi tyvärr aldrig kommer att få reda på om företagen hade varit kvar eller flyttat med en annan kommunledning men det är kanske en god ide att Per Falk ringer till respektive bolags styrelseordförande och frågar? Det kanske är så att företagen hade flyttat från Gävle trots att vi hade haft ett alliansstyre med Inger KällgrenSawela som kommunstyrelsens ordförande. Men det man kan vara tryggt förvissad om är att i alliansstyrda kommuner så ser arbetsmarknaden helt annorlunda ut – arbetslösheten är väsentligt lägre. Det handlar om att den lokala politiken spelar roll och när det gamla näringslivet lämnar eller går tillbaka så måste det nya växa fram. Det är här det brister i Gävle. I tidningsartiklar säger den lokala kommunledningen att man ska börja med dialog med de stora företagen för att hitta idéer till nya jobb i Gävle och det är just där man trampar snett. Det är i de små och medelstora företagen som jobben växer fram, och det är i alla de företag som inte ens finns ännu som de nya jobben ska växa fram. Då är det viktigt att man har ett tillåtande lokalt klimat som stimulerar nya företag att växa fram, att stimulera befintliga företag att växa i Gävle, och att locka företag till Gävle. Jag är den första som alltid talar om Gävles geografiska och andra fördelar för alla som jag möter som funderar på var de ska etablera sina företag. Många söder om Dalälven tror tyvärr att det är långt till Gävle men vi är bara 60 minuter från Arlanda. Vi har goda ambassadörer i Brynäs och Gefle IF som sätter oss på kartan förutom framgångsrika företag som är unika med sina produkter och tjänster. Det är dessa fördelar som vi måste paketera ihop och kommun och näringsliv måste arbeta tillsammans på ett bättre sätt. Det är det som det moderata kommunalrådet Jonas Holm har gjort i Hudiksvall tillsammans med den övriga kommunledningen bestående av c fp kd och mp. Arbetslösheten har också sjunkit det senaste året i Hudiksvall medan den har stigit i Gävle. När man läser alla debattartiklar från s där man frånsäger sig allt ansvar för arbetslösheten i regionen och i Gävle så förstår man också att s är slutkörda på idéer och lösningar för framtiden. Det är ett bekymmer för s men inte för väljarna. I det kommande valet 2014 så är det viktigt att alliansen får en egen majoritet i såväl Riksdagen och i kommunfullmäktige i Gävle. Då kan vi utveckla Sverige vidare utan en skattechock på över 30 miljarder på företagen i Sverige som s har föreslagit och då kan arbetet med att skapa ett bättre företagsklimat i Gävle starta så att utvecklingen vänder till det bättre. Visst vore det roligt om rubriken i SVT Agenda i början av 2018 var att allianstyrda Gävle har Sveriges lägsta arbetslöshet istället för den högsta!

Lars Beckman
Riksdagsledamot Nya Moderaterna Gävleborg.