Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 apotek i Gästrikland säljs

/

Nästan alla apotek i Gästrikland kommer att säljas. I Gävle är det bara sjukhusapoteket som inte kommer säljas.

Annons

Stora och medelstora köpare ska ta över 466 apotek, föreslår det bolag som har regeringens uppdrag att leda utförsäljningen av apoteken.
Samtidigt ska 150 apotek föras över till ett statligt ägt småföretagsbolag och majoritetsägande erbjuds till småföretagare. Det är färre än vad regeringen föreslagit.
Totalt finns 946 öppenvårdsapotek i landet.

De 466 apotek som säljs till lite större aktörer föreslås delas in i åtta grupper, med mellan tio och 200 apotek i varje, enligt ett pressmeddelande. Såväl svenska som utländska företag finns med bland de intressenter som varit i kontakt med regeringen via Apoteket Omstrukturering AB, och de kommer från såväl riskkapitalbranschen som apoteksbranschen och andra områden.
Statens ägarandel i det företag som ska ta hand om de 150 butiker som erbjuds till franchisetagare ”kan på sikt komma att upphöra helt.”

Urvalet av de apotek som ska säljas har gjorts utifrån såväl geografiskt läge som storlek, typ av apotek och hur lönsam verksamheten varit. Ambitionen är de ska bli fullvärdiga konkurrenter till Apoteket AB, som behåller 330 apotek. Utförsäljningen ska påbörjas redan under maj månad. Under tiden ska alla apotek vara i gång.
– Vi kommer inte att en enda dag dra ned rullgardinen där det står ”stängt för ombyggnad”, säger Eva-Britt Gustafsson som är vd på Apoteket Omstrukturering AB.
Personal som arbetar på de apotek som säljs erbjuds fortsatt anställning.
– Vi har uppfattat att det finns ett stort intresse att följa med, säger Gustafsson.

Mer läsning

Annons