Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 poliser ska bevaka fildelare

/

Spaningen mot fildelare ska bli vassare. 15 poliser placeras nu om för att bevaka fildelare.

Annons

De två specialåklagarna mot fildelning tycker att deras jobb har blivit lidande eftersom det varit brist på utredare hos polisen. Det har till och med hänt att utredningar har lagts ner för att det inte funnits folk att utreda de eventuella brotten. Men nu ska ytterligare 15 poliser avsättas för fildelningsutredningar.
– Utredningarna kommer att bli bättre. Ett av problemen har varit att det har varit organiserat på olika sätt på olika håll i landet och oftast har det inte varit ett prioriterat brott, säger Fredrik Ingblad, en av de två specialinriktade fildelningsåklagarna.
– De nya utredarna ska söka information på nätet, abonnentuppgifter, IP-adresser och husrannsakningar. I en del fall är det bråttom för att hinna få den bevisning som krävs. Bevis kan försvinna eller förstöras, bevis är en färskvara.

Det blir ytterligare fem fildelningspoliser i Stockholm, Göteborg och Malmö. Formellt fattas besluten av polismyndigheterna i storstäderna.
– Det är omplaceringar det handlar om, inga nyanställningar, säger Stefan Eurenius, sektionschef på Rikspolisstyrelsen som inte tror att bevakningen på andra områden blir sämre genom förflyttningarna.

Mer läsning

Annons