Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17 extra miljarder till kommunerna

Så kom beskedet till slut. Regeringen ger kommunerna mer pengar, men först 2010.
– För lite och för sent, kontrade kritikerna.

Annons

Efter upprepade krav från såväl kommuner som opposition bjöd alliansregeringen Mediesverige till Luleå på tisdagen för att ge besked om pengar till kommunerna. Väl där kunde alla läsa nyheten på Dagens Nyheters debattsida: 17 miljarder kronor extra.
Men inte i år. Först 2010 får kommunerna ett extra tillskott på 7 miljarder kronor i form av en tillfällig stödåtgärd. För 2011 och 2012 höjs de generella statsbidragen med 5 miljarder kronor per år.
– Det här är en signal till kommunerna att vi förstår deras problem, sade Centerledaren och näringsministern Maud Olofsson på en presskonferens i samband med ett besök på ett äldreboende i Luleå.


Men varken hon, statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund (FP) eller socialminister Göran Hägglund (KD) tror att tillskottet innebär att kommunerna kan låta bli att spara eller minska antalet anställda.
– Staten kan aldrig klara att kompensera kommunerna för nedgången fullt ut, sade Hägglund.
Förutom beskedet om extra pengar aviserade regeringen att man är beredd att se över dagens regler om budgetbalans i kommunerna.
Från det borgerligt styrda Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) välkomnades beskeden.
– Tillskottet på sju miljarder för 2010 är väldigt välkommet. Det kommer ju att innebära förbättrade möjligheter att upprätthålla både sysselsättning och välfärd inom vår sektor, sade Anders Knape (M), ordförande i (SKL).
Men Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker att det var otillräckligt.


”Regeringen väljer att stå passiv hela 2009. Därmed fortsätter jobbkrisen i kommuner och landsting att sprida sig som en lavin som direkt slår mot välfärdens kvalitet. Regeringens passivitet i år ger ett ännu sämre utgångsläge för 2010, en försämring som hade kunnat undvikas”, skrev hon i ett pressmeddelande.
Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros varnade för att varselvågen i skolan, sjukvården och äldreomsorgen kommer att fortsätta.
– De ger inte kommunsektorn ett öre i år. Jag är faktiskt förvånad att de inte förstått läget trots att varslen duggar tätt, sade han.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att beskeden kommer för sent.
– 2010 kommer att bli ett nattsvart år för skolorna. Det är redan 1 300 lärarvarsel lagda och de kommer att verkställas, sade hon.

Mer läsning

Annons