Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 miljoner barn tack vare Edwards

Metoderna för provrörsbefruktning har sedan 1978 förändrat livet, och gett liv, för barnlösa par världen över. Hittills har cirka 4 miljoner barn blivit till genom Nobelpristagaren Robert Edwards metod.

Annons

I fredags fick britten Robert Edwards ta emot årets Nobelpris i medicin för att skapat metoder för provrörsbefruktning. Han är mannen bakom det första lyckade försöket att behandla barnlöshet med provrörsbefruktning 1978. Han arbetade med detta tillsammans med numera avlidne kollegan Patrick Steptoe.

I dag har ett till två barn av hundra som föds kommit till tack vare provrörsbefruktning. I Sverige föddes det första provrörsbarnet 1982. Cirka 3 000 barn om året föds i Sverige efter IVF-behandling.

Ungefär en fjärdedel av de befruktade äggen resulterar i ett barns födelse. Uppföljningar har visat att barnen är helt normala och lika friska som andra barn.

Många av dem har fött egna, friska barn vilket kanske är det säkraste beviset för att metoden är ett av de stora genombrotten inom den praktiska medicinen.

Edwards insats representerar, enligt Nobelförsamlingen, ”en milstolpe i den moderna medicinens utveckling”.

Mer läsning

Annons