Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

54 000 utförsäkrade omförsäkras

/

Majoriteten av dem som utförsäkras nästa år får sin ersättning höjd. Det står klart efter det att regeringen fattat beslut om hur aktivitetsstödet ska beräknas efter årsskiftet.

Annons

Den som deltar i Arbetsförmedlingens nya introduktionsprogram kommer att få aktivitetsstöd baserat på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) eller på ”antagandeinkomsten”.

– Vi baserar aktivitetsstödet på den sjukpenninggrundande inkomsten. Den räknas som ett uppfyllt arbetsvillkor. Är man medlem i en a-kassa och går över i detta system får man – precis som man får som arbetslös i det vanliga systemet – 80 procent av sin lön, upp till taket, i a-kassa, sade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin vid ett pressmöte på måndagen.

Den som är med i a-kassan får alltså en ersättning på 80 procent upp till taket på 18 700 kronor, alltså minst 320 kronor och högst 680 kronor per dag. Det innebär att de flesta som utförsäkras kommer att få en högre ersättning efter årsskiftet än de har i dag, enligt arbetsmarknadsdepartementets beräkningar.

– För de allra flesta innebär det att man får lite mer ersättning än man får i dag, säger Littorin.

Den som i dag får omkring 73 procent av sin tidigare lön i sjukpenning eller 64 procent av sin lön i sjukersättning får efter årsskiftet 80 procent av sin lön i aktivitetsersättning, förutsatt att personen är med i a-kassan.

– Jag kan ju bara uppmuntra alla de som inte gått med i en a-kassa att snabbt som ögat göra det för att få en inkomstrelaterad ersättning, säger han.

Om beslutet om ersättning dröjer betyder det inte att pengarna brinner inne, enligt Littorin.

– Både jag och Cristina Husmark Pehrson är ödmjuka inför faktumet att a-kassorna har en stor arbetsbörda. Om det är så att någon person inte får ett beslut om ersättning i tid har de fortfarande alltid rätt att få ut 223 kronor per dag, säger han.

Den som har rätt till en högre ersättning får mellanskillnaden så snart beslutet är fattat, lovar Littorin.

För den som inte är medlem i en a-kassa utgår grundbeloppet i a-kassan på 320 kronor per dag.

Förlorarna är de som saknar sjukpenninggrundande inkomst, en grupp som enligt Försäkringskassan utgörs av omkring 1 000–2 000 personer. De får endast 223 kronor per dag efter årsskiftet.

Även personer med en månadslön över a-kassans tak, alltså över 18 700 kronor, kan få lägre ersättning efter årsskiftet än de fått i sjukersättning eller sjukpenning.

 

Mer läsning

Annons