Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 miljoner till försäkringskassan

/

Försäkringskassan får 600 miljoner kronor extra har regeringen beslutat. Försäkringskassan hade begärt närmare en miljard kronor för att klara servicen

Annons

Den stora omorganisationen som inleddes 2005 har inte lett till de stora rationaliseringsvinster man förväntade sig. Tvärtom har Försäkringskassan fått omfattande kritik.
”Jag är glad att nu kunna presentera denna resursförstärkning. Det är angeläget att människor får sin ersättning i tid och att handläggningen fungerar bra”, skriver socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i ett pressmeddelande.

De 600 miljoner kronorna extra till Försäkringskassan kommer inte att räcka, enligt Fackförbundet ST som är oroligt för att kassans personal även med mer resurser måste slita hårt.
– De pengar som nu kommer har man ju faktiskt räknat med att få, men man har fullt sjå att klara de ytterligare besparingar som ligger, säger förbundsordförande Annette Carnhede.
Hon ser samtidigt extrapengarna som ett första steg på rätt väg.
Enligt Försäkringskassans bedömning tidigare behövs närmare en miljard kronor mer under 2009 för att undvika stora störningar i utbetalningar och service.
– Jag är orolig för att det är ett tillfälligt beslut. Det finns ingen långsiktighet i det här. Det skulle ha känts betydligt bättre om vi visste vad som ska komma åren framöver.
En rapport från ST för några veckor sedan visade att 45 procent av Försäkringskassans anställda jobbar övertid varje vecka.

Mer läsning

Annons