Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 nya bostäder planeras i Sörby: "Läget är perfekt"

Riksbyggen i Gävle har för avsikt att riva det gamla varuhuset Zebra, en gång i tiden Gävles första varuhus, och bygga två fastigheter för 70 nya bostadsrätter på tomten. Samhällsbyggnadsnämnden beslöt under onsdagen att planarbetet ska inledas.

Annons

Idag är det företaget Klövenäs Profil AB som äger byggnaden och har så gjort sedan man köpte den av Konsumentföreningen Gävleborg 2003.

Den tänkta fasaden mot Granitvägen.

LÄS OCKSÅ: Byggboom i centrala Gävle

– Kommunen tog kontakt med oss för ett par år sedan angående deras planer. Vi håller på att leta efter lämpliga platser för vår verksamhet. Det förekommer en hel del tunga transporter, med paketbilar till exempel. Logistiskt så är Ersbo ett lämpligt alternativ för oss, säger Tommi Klövenäs som är vd för Klövenäs Profil AB.

Fastigheten i kvarteret Fogsvansen på Granitvägen ägs idag av företaget Klövenäs Profil AB som säljer profil - och arbetskläder.

Han berättar att när varuhuset Zebra stod klart runt 1958 så var det en stor händelse. Det fanns drive-in för att köpa varmkorv och inne i varuhuset fanns en frisersalong.

LÄS OCKSÅ: Så vill fastighetsägarna utveckla Alderholmen

– De som är lite äldre och bor kvar i området här tyckte att det var så stort som man tycker Valbo köpcentrum är i dag. Det var något helt nytt, säger han.

Kjell Helling (L) ärsamhällsbyggnadsnämndens vice ordförande och var den som höll i såväl sammanträdet under onsdagen och informationen till lokalpressen angående mötet.

Kjell Helling (L) är vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, Gävle kommun.

– Väldigt positivt i nämnden till Riksbyggens planer. Och att det händer något i just den här delen av Gävle, säger han.

Han berättar att arrendet på marken håller på att gå ut. Fastighetsägaren Klövenäs Profil AB har endast tomträtt till kommunens mark.

På Riksbyggen i Gävle är Roger Yrjas marknadschef för bostäder.

– Som bostadsexploatör så tittar man på många objekt. Det här läget tycker vi är perfekt för bostadsrätter, det är ett fint område. Vi håller på att avsluta byggnationen av Liljanslund vid Hedvigslund, säger han.

Projektet vid Granitvägen är Riksbyggen mycket angelägna om att komma igång med.

– Vi har ambitionen att växa i Gävle och kommer nog också behöva nyanställa personal, säger Roger Yrjas.

Annons