Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A-fisket 2009 i sammandrag

Annons

Totalt sett har det i år fångats betydligt fler stora laxar i Älvkarleby vilket också har avspeglats sig på A-fiskets listor. Det blev visserligen bara en över 20 kilo men sedan var det tätt på given mellan 17 och 19 kilo.


Öringsklassen har under den senaste tioårsperioden haft en vikande trend beträffande stora fiskar. Från att ha varit mer regel än undantag med 10-kilosöringar under 80- och 90-talet har det under 2000-talet tagits endast en öring över 10 kilo. I A-fiskets segerstatistik har vinnaröringen bara blivit mindre och mindre och i år vägde vinnarfisken knappt 7 kilo.


Årets gäddklass såg länge ut att bli en av de svagaste på flera år när det helt plötsligt under sista månaden var ”köbildning” på att få överta ledningen. Per Holmgren hade haft ledningen sedan i slutet på maj med en gädda 11,8 kilo. Sedan brakade det loss med serien 12,9, 13,2, 14,2 och 14,5 kilo. De som i stort sett lyst med sin frånvaro är Storsjöns gäddor.


Att det är svängningar mellan olika år när det gäller gösfisket är vi vana vid. I år kunde man ta hem segern på knappa 7,5 kilo, förra året hade den vikten gett en mera blygsam placering. Det som är glädjande med gösfisket är att vi har närmare tiotalet fina vatten som har riktigt stor gös. På årets lista redovisar Testeboån ett par fina fångster och vi vet att speciellt i år har det tagits gott om storfångster där.


Abborre är vår största klass när det gäller antalet anmälningar, under sommarmånaderna kommer det in mängder av anmälningar och frågor. Det har sin naturliga förklaring i att då har vi alla ”semesterfiskare” igång och det tas gott om abborre kring kilot. Årets segerresultat 1,84 kilo är inte så uppseendeväckande, men fångstmannen är mera anmärkningsvärd. Tony Söderblom, Rimbo, är känd under årens lopp med flera segrar i A-fisket men då har det handlat om att meta vimma, sarv, björkna eller andra vitfiskar. Nu har han som en del vänner säger äntligen lyckats få upp en ”riktig fisk”.


Slutligen har vi den öppna klassen. I år har det inte varit några stora omsvängningar, redan på försommaren formerades toppen med en hel del fina resultat. Det som vi saknar i den klassen är artspridningen. Fiskar som brukar vara med men i år saknas på listan är bland annat stäm, lake, sik och sutare.

Priserna i A-fisket är presentkort, som gäller hos Berras Sportfiske i Gävle, för placeringarna 1–8. Första och andra pris är på 1 000 kronor, klassvinnaren är dessutom kvalificerad för nästa års fiskeresa med finaltävlingen ”Årets A-fiskare 2009”. För placeringarna 9–10 skickar vi drag,wobbler/spinnare. Samtliga pristagare underrättas per post inom den närmaste tiden. Vi gratulerar alla pristagare och tackar alla som deltagit i A-fisket!

Mer läsning

Annons