Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abborren mest fiskade firren

/
  • TOG STÖRSTA ABBORREN. Alexander Norberg, Skutskär, tog den största abborren vid Sportfiskeklubbens metartävling i Älvkarleby men var chanslös när totalvikten räknades.  Foto: Privat
  • ÄNTLIGEN! Vad vore en lista i A-Fisket utan Anders Öhlund, i år fick han vänta ett tag men sedan tog fisket fart med besked. Med sin fångst på 1,35 kilo går Anders in på övre halvan i A-Fisket. Foto: Privat
  • LEDER A-FISKET.  Markus Sjölén från Tierp var på jakt efter storgäddan när han fick den här abborren på 1,55 kilo. Foto: Privat

Dagens fiskesida handlar mycket om vår i särklass populäraste fisk, abborren.
I stort sett alla svenskar som sportfiskar i dag vare sig man specialiserar sig på lax, gös eller metar stora sarvar har mer eller mindre startat sin ”sportfiskekarriär” med att meta abborre.

Annons

I Arbetarbladets sportfisketävling A-fisket är det abborren som klart dominerar anmälningarna.
I årets tävling är det just nu hårt i toppen med tre resultat strax över 1,5 kilo.
Leder gör Markus Sjölén från Tierp som 8 juni tog sin ledarfisk med en vikt 1,55 kilo på flötmete med mört.
Markus har sina fina ställen kring Söderfors där han brukar få framför allt stor gös. Den här dagen var det faktiskt storgäddan han var ute efter när han laddade utrustningen. Gäddorna lyste dock med sin frånvaro men det blev några fina abborrar kring halvkilot – plus ”bamsingen”.Anders Öhlund från Sandviken kan vi nog utse till distriktets ”mästerfiskare” beträffande abborre.
Till A-fisket har han under årens lopp, med några få undantag, fått med abborrar som har platsat på den slutgiltiga listan. I år har han haft det lite trögt, i sin jakt på den randiga jägaren. Ända fram till lördag 16 augusti då Anders och kompisen Jörgen Språng bestämde sig för att göra ytterligare ett försök att lura storabborren. Väderförhållandena verkade gynnsamma: växlande molnighet, duggregn, spöregn och ibland uppehåll.


Efter ett par timmars nötande började det hända saker. Regnet tilltog, likaså nappvilligheten hos abborren. Det blev ett fint förmiddagsrace och den största abborren vägde 1,35 kilo. Fisket fick vila en stund för en liten lunch men sedan var kamraterna i gång igen. Om det hade varit bra fiske före lunch så blev det enormt bra efter. Periodvis dök flötena innan sänket hann sträcka linan. Abborrarna var som besatta och högg direkt.Innan fiskedagen var slut hade Anders och Jörgen fångat över 60 abborrar, 22 av dessa vägde mer än halvkilot och de fem största hade vikterna 0,92, 0,96, 1,0, 1,25 och 1,35 kilo. Det kan man kalla ett fantastiskt fiske. Anders berättar också att samtliga fiskar släpptes tillbaka, hans avsikt är nog att de ska växa på sig några hekto till nästa år för han vet ju var de finns.Bland övriga anmälningar är det glädjande att det kommit in ett par gösar kring 5,5 kilo. I Älvkarleby verkar det som det är öring som gäller nu men det tas fortfarande en och annan lax.
Det är två månader kvar på  A-fisket 2008, erfarenheten säger att hösten är en bra period för storfångster så än hinner det bli omkastningar i listorna.

Annons