Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahtisaari får fredspriset

/

Nobels fredspris 2008 går till Finlands förre president Martti Ahtisaari.

Annons

– Jag är tacksam och positivt överraskad, sade Ahtisaari när norska NRK bad honom kommentera priset. Han påpekade att han har litet norskt blod i ådrorna.
Ahtisaari framhöll sitt fredsarbete i Namibia som det viktigaste han gjort under sin karriär.
– Framför allt för att det tog så lång tid, sade Ahtisaari som på en direkt fråga sade att han hoppades kunna fira priset ”med familjen och nära vänner” i kväll.
Expresidenten hoppas att priset ska göra det lättare för hans fredsforskningsinstitut Crisis Management Initiative (CMI).
– Det är viktigt att vi kan agera snabbt, sade han.

Martti Ahtisaari är född 1937 och uppvuxen i numera ryska Viborg. Första utlandsuppdraget i början av 1960, då han arbetade för svenska Sida i Pakistan.
Efter en lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet utsåg president Urho Kekkonen honom till ambassadör i Tanzania 1973.
Han var djupt inblandad i FN:s arbete i Namibia. Utsågs till FN-kommissionär för Namibia 1977 och ledde från 1989 övergångsfasen till självständighet.
1993 accepterade han att bli socialdemokraternas kandidat i presidentvalet som han 1994 vann över Elisabeth Rhen. Under presidenttiden förekom schismer med dåvarande statsministern Esko Aho om hur mycket utrikespolitisk makt presidenten ska ha. Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000.
Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative (CMI). Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal. Han utsågs senare till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.
Han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

Annons