Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tiders gästrikeregering

/

Den här veckan har jag plockat ihop en hel regering där alla statsråd, såväl döda som levande, kommer från Gävle och Gästrikland eller har stark anknytning till våra trakter. De representerar olika partier men har det gemensamt att de alla någon gång suttit i en svensk regering.

Annons

Brukspatron på Forsbacka och högerman av den gamla stammen. Satt i riksdagen i 25 år och ledde landet från 2 augusti till 7 november 1905. Ingen annan svensk statsminister har regerat under så kort tid, men under dessa 98 dagar släppte Lundeberg Norge fritt och såg till att det inte blev krig mellan grannländerna.

Landshövding i Gävle under 1940-talet. Dessförinnan handelsminister en kort tid och utrikesminister i två omgångar under 1930-talet. Sandler är den mest meriterade på den här listan. Han efterträdde Hjalmar Branting som statsminister 1925 och är därmed den ende socialdemokraten på den posten som inte varit partiledare.

Kom från Hörnefors i Västerbotten och bodde i Gävle under 1950-talet där hon under några år var journalist på Arbetarbladet. Satt i socialdemokratiska regeringar från 1982, först som invandrings- och jämställdhetsminister inom arbetsmarknadsdepartementet och därefter som utrikeshandelsminister fram till valförlusten 1991.

r

Född i Gävle 1925, ordförande för Svenska ishockeyförbundet och generaldirektör för Postverket innan Olof Palme 1982 utsåg honom till justitieminister. Råkade i rejält blåsväder året därpå då Aftonbladet avslöjade att han bara betalade tio procent i skatt på sina miljoninkomster. Det handlade om en helt laglig skatteplanering men ledde ändå till att han tvingades avgå.

(ingen bild)

Smålänning som arbetade som advokat i Gävle 1894-1911. Aktiv inom den liberala rörelsen och i många år ledamot av riksdagens andra kammare. Justitieminister i Karl Staaffs regering under 1910-talet.

Ännu en justitieminister med Gävleanknytning som tvingats avgå efter en skandal. I Wickboms fall berodde det på att spionen Stig Bergling lyckades rymma under en permission vilket blottade en del brister inom den svenska kriminalvården.

Var generaldirektör för Lantmäteriverket i Gävle i nio år innan han 1983 utnämndes till socialdemokratiskt statsråd. Avrundade sin karriär som landshövding i Växjö.

(ingen bild)

Ledare för Sveriges liberala parti 1923-30 och under många år en av Sveriges mest kända brottmålsadvokater. Bodde som ung i Gävle där han tog studenten 1891. Var justitieminister i slutet av 1910-talet och utrikesminister 1926-28.

En av Gustav III:s närmaste män och i praktiken dennes finansminister, även om den titeln inte fanns på 1700-talet. Prästsonen från Gävle införde alkoholskatten i Sverige och gav staten monopol på brännvinstillverkning. Dessutom kortade han julen genom att stryka tredjedag jul och fjärdedag jul som helgdagar i almanackan.

Född i Gävle 1843 och död i Schweiz 1901. Däremellan verksam som historiker, skriftställare, politiker och ämbetsman. Finansminister 1875-80 och ledamot av Svenska Akademien från 1881. Från början liberal men med tiden alltmer konservativ.

Diplomat och socialdemokratisk politiker, född i Gävle 1947. Utnämndes 2002 till biträdande finansminister av Göran Persson för att hålla ett öga på den internationella ekonomin. Skulle också ansvara för övergången till euro, men när svenska folket sade nej i en folkomröstning 2003 lämnade han regeringen och blev ambassadör, först i Washington och i dag i Paris.

Cykelreparatör från Harnäs. Arbetade som journalist innan han 1957 utnämndes till socialdemokratisk jordbruksminister. Avgick 1961 och blev samma år landshövding i Malmöhus län.

(ingen bild)

Bernhard Näsgård från Österfärnebo var bondeförbundets partisekreterare under några på 1930-talet och tjugo år senare jordbruksminister i koalitionsregeringen med socialdemokraterna. Utnämndes till statsråd i januari 1957 och avled på sommaren samma år.

(ingen bild)

Järnsvarvare på Sandvik som 1955 blev Tage Erlanders civilminister. En post som han behöll till 1965. Född i Högbo 1904.

(ingen bild)

Greve, ämbetsman, politiker och originell barnboksförfattare. Landshövding i Gävle och samtidigt civilminister i högerledaren Arvid Lindmans regering 1907–11.

(ingen bild)

Född i Ovansjö socken och konduktör vid Dala-Ockelbo-Norrsundets Järnväg innan han 1936 valdes till LO:s ordförande. Lämnade den posten efter några månader för att ingå i Tage Erlanders regering, till en början som kommunikationsminister och därefter som socialminister till 1939.

Inledde sin politiska karriär som 15-åring. SSU-ombudsman i Gävle och kommunfullmäktigeledamot i Hofors. Kom in i riksdagen 1991 och utsågs fem år senare till biträdande arbetsmarknadsminister med ansvar för jämställdhets- och arbetsrättsfrågor. Hon var då 28 år och därmed Sveriges yngsta statsråd genom tiderna. Biträdande kulturminister med ansvar för integrations- och ungdomsfrågor 1998–2000 och därefter biträdande näringsminister, så kallad infrastrukturminister, till 2006. Aktuell som Göran Perssons efterträdare som partiledare men lämnade politiken 2007 för att satsa på en karriär i heminredningsbranschen.

Folkskollärare, ämbetsman inom skolvärlden och socialdemokratisk politiker, född i Gävle 1896. Som ecklesiastikminister under några månader 1951 var hon Sveriges andra kvinnliga statsråd. Arbetade för att ”asociala individer” skulle tvångssteriliseras för att inte orsaka ”ofrånkomlig skada för det mervärdiga folkmaterialet”.

Född i Bomhus 1923 och ordförande i SSU under 1950-talet där han kämpade för att Sverige skulle skaffa atomvapen. Konsultativt statsråd i finansdepartementet 1969-75 med ansvar för lönefrågor. Därefter landshövding i Västernorrland.

Denna relativt nyinflyttade Gävlebo får avsluta ministerlistan. Generaldirektör för Migrationsverket när Göran Persson 2003 utnämnde henne till migrationsminister. Avgick vid socialdemokraterna valförlust 2006 och kom till Gävle som landshövding i januari 2008.

Risken är stor att jag glömt någon, men det räcker ändå till en hyfsad ministär, åtminstone vad gäller antalet. Däremot tror jag knappast att dessa socialdemokrater, högermän, liberaler och bondeförbundare skulle klara av att regera tillsammans.

Det skiljer nämligen 238 år mellan den äldsta och den yngsta och de skulle nog dessutom ha svårt att fördela arbetsuppgifterna mellan sig. Av de 19 statsråden är nämligen fyra justitieministrar, tre finansministrar, två jordbruksministrar och två civilministrar.

 

 

Mer läsning

Annons