Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alloktons hyresgästernära bli av med vattnet

Allokton AB med 648 lägenheter i Sandviken och Gävle har stora betalningssvårigheter.
I Sandviken har det gått så långt att hyresgästerna i flera av fastigheterna hotats med att få vattnet avstängt för att hyresvärden inte betalt räkningarna.
– Jag är bestört, säger Bo-Inge Andersson, Hyresgästföreningens ordförande.

Annons

Fastighetsbolaget Allokton AB, känt för sin höga skuldsättning med nästan 100-procentigt lånat kapital, gjorde första halvåret i år en förlust med 90 miljoner kronor.

Det är ändå en resultatförbättring jämfört med förra året då helårsresultatet var minus 420 miljoner kronor.

Företagets hyresgäster i Sandviken riskerar nu att konkret drabbas av företagets dåliga ekonomi.

Så sent som på fredagsmorgonen fanns det ett akut hot om att vattnet skulle stängas av i flera fastigheter från mitten av november. Något som hyresgästerna fått besked om via anslag i trappuppgångarna.

Eftersom hot om avstängning av vatten, el eller värme i hyresfastigheter är mycket ovanligt tyder det på att leverantören Sandviken Energi länge haft problem med att få Allokton att göra rätt för sig.

– Det här är en extrem åtgärd. Det är ytterst sällan det behöver gå så långt, säger vd:n Alfons Kubulenso.

Om hotet om avstängning verkligen hade inneburit att hyresgästerna i de berörda fastigheterna blivit utan vatten att dricka och tvätta sig i är osäkert. I de fall där tredje person riskerar att drabbas finns det starka begränsningar för vad leverantörerna har rätt att göra när det handlar om att strypa värme, el och vatten.

Oskyldiga kan drabbas

– Det är väldigt olyckligt när oskyldiga personer riskerar att drabbas. Därför var vårt mål att få betalt innan vi behövde agera, säger Alfons Kubulenso.

På fredagsmorgonen kunde också hotet om avstängt vatten avvärjas sedan Allokton betalat sina skulder.

På Alloktons områdeskontor i Gävle hänvisade man i går till koncernledningen när det gällde frågor om betalningssvårigheterna i Sandviken. Finanschefen Sören Andersson sade att han inte kände till problemet.

”Vd:n ska svara”

– Vår policy är annars att vd:n ska svara på frågor från pressen, sade han och hänvisade vidare till koncernchefen Anders Wehtje, som enligt växeln var omöjlig att nå.

Hyresgästföreningens ordförande Bo-Inge Andersson säger att han är bestört över Alloktons agerande.

– När hyresgästerna betalar en dyr hyra måste det också finnas pengar att betala räkningarna med.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons