Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikansk Kendamastjärna kommer till Gävle

På lördag får Gävle besök av den amerikanska Kendamastjärnan TJ Kolesnik. Han kommer bjuda på show, hälsa på fans och skriva autografer under ett evenemang som annordnas av e-handelsbolaget Spelexperten.

Annons

På Varva skola samlas eleverna på rasterna för att leka med sina Kendama.

Runt 200 besökare förväntas komma när e-handelsbolaget Spelexperten håller i ett Kendamaevenemang under lördagen. Det stora dragplåstret är den amerikanska Kendamastjärnan TJ Kolesnik som just nu är på världsturné för att visa upp sina färdigheter med den japanska leksaken.

– Gävle är det enda stoppet i Sverige och faktiskt i Europa som TJ Kolesnik gör, säger Andreas Lundqvist som arbetar som kundansvarig på Spelexperten.

LÄS MER: Kendama sprider sig från skola till skola

Leksaken som kommer från Japan påminner om en hammare med en liten boll som sitter fast i ett snöre. Med den kan man göra olika trix och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser, säger Andreas Lundqvist när han förklarar varför Kandema har blivit så stort.

– Kandema är otroligt lättillgängligt samtidigt som det bjuder på en extrem utmaning. En nybörjare kan snabbt förstå vad det handlar om samtidigt som det krävs många timmar för att sätta nya trix och ta det till nästa nivå.

Enligt honom är Gävle den stad i Sverige där Kendama har blivit störst. Han uppskattar att det finns runt 1000 spelare i Gävle och säger att försäljningen av den japanska leksaken har ökat explossionsartat.

Den genomsnittliga spelaren i Sverige är mellan tio och arton år och enligt Andreas Lundqvist är det flest killar som spelar.

– Det är ganska grabbdominerat men vi försöker hela tiden att nå nya spelare. Vi hoppas att fler tjejer kommer hitta Kandema, säger han.

Lördagens evenemang pågår mellan 11-18 på Södra Skeppsbron 30.

Mer läsning

Annons